(癥結) 醫生:「香港夠醫生,只係唔夠公院醫生,要改善公院待遇。」

57 回覆
44 Like 6 Dislike
香港人均醫生得德國嘅31%、英國嘅50%、美國嘅55%
當香港唔夠醫生,係會導致公立醫院唔夠醫生,於是公立醫院返shift就會密,會burnout

叫醫管局加人工
令醫生願意留公立醫院
等醫生唔會「流失」去私家度輕鬆做星球人、月球人?

我假設醫管局醫生人工加50% (每個醫生10-35萬/月)
我估下有咩影響先
1. 市民要交更多稅去請公立醫院醫生
2. 少咗私家醫生,私家天價診費會再貴啲

再講遠少少
難道私人市場嘅有錢人就唔會用天價人工挖角?
到時人工診金加得多過公立
你哋咪一樣再「流失」去私家

咁醫生會點做?
再話醫管局刻薄?

唔夠醫生就係唔夠醫生
公立私家兩邊鬥加人工
除左你哋醫生漁人得利
最後受害嘅咪又係香港市民

香港人均醫生同日韓比,真係差唔多?

醫務衛生局2021年資料有同日本比
日本比香港多25% 醫生
而你就話差唔多

畀埋引文你
香港醫生短缺的情況,充分反映於香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。 香港目前每1 000名人口有2.0名醫生,遠低於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3.0名)和澳洲(3.8名)。
source: https://www.healthbureau.gov.hk/cn/press_and_publications/otherinfo/210500_amendments_mro/index.html
問題係咩?
呢個數有無計私家醫生?
唔洗啦 比晒啲錢國安處就人人都唔會有病
醫護黃到金
加人工唔係唔撐呀?

全部計
我撐
市民個個優質醫療
個個俾得起
醫生收得唔貴服務周到
公立加人工到時私家又會加價搶人,到最後咪一樣轉嫁俾病人
起多幾間公立好過啦
有國安唔洗睇醫生
其實唔使數據都知, 如果醫生人數好飽和, 私人市場競爭實會好大, d 私家醫生無啖好食, 自然有部分人會入返公院/離開公院的人會少d
深圳救治算了
班醫生唔知
醫生覺得政府加人工就得
放心啦會行返韓國條路
醫生好怕海外醫生爭飯食
咩路?
打擊醫學霸權?
一定啦
供需失衡必然結果
up
up
武肺個陣大白仲有權過醫生
係大灣區搵咪得
醫生 律師都係仆街多
up
香港係唔夠醫院,唔夠手術室,唔夠床位。
就算多10倍醫生,大病都係唔會加快有得醫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞