如果當年無間道唔係粒粒明星重量級陣容會唔會成功?

34 回覆
0 Like 1 Dislike
當時電影市道正值俾老翻打擊,濫拍亦攪亂左個市場,無間道亦幾乎拍唔成,後尾林建岳肯投資,眾多演員都人情價咁接拍,成本進一步壓低

成套戲連D配角客串都大明星,十足歡樂滿東華咁,但如果同一個故事搵返D正常片酬水平的演員拍,結果會差幾遠?當年成本好似2000萬,我諗起碼有一半現有演員要走,劉德華梁朝偉可能只有其一,黃秋生曾志偉又其一,余文樂陳冠希杜汶澤算新人,可能都仲留到,而客串的陳慧琳鄭秀文肯定唔會要,求其搵D普通女演員就算

如果咁上下,仲會唔會有今日咁成功?
佢成功唔係因為粒粒星
而係呢粒粒星既配合、演技同埋劇情岩岩好
你試下無左韓深同黃Sir,又會差好遠

無左傻強成件事又差D
睇左半個鐘
原來只係劉德華發緊白日夢
故事無變
只係換左人
演繹無咁好就差一皮啦
變咗好睇但唔係經典囉
以為有好劇本就唔撚洗需要靚仔或靚女擔大旗咁你就錯鳥
演果2個重要角色既演員稍為平凡少少都未必收得
所以我就諗
無間道故事本身係咪真係咁好?定係演員吸引所致

始終當年,甚至今時今日都無乜邊套可以有無間道咁大陣容
why not both
鬼佬買咗劇本改編 拎左奧斯卡best picture
東成西就
如果超級學校霸王有續集
陣容肯定勁過無間道
所以如果用返D中遊水平,合乎返成本要求的演員,無間道就唔會咁成功,可能只係一套普通的警匪片了?
有唔少電影都係大卡屎,但出黎效果一般
當時咁樣互相臥底真心好少
都搵左當時得令的里安納度、積尼高遜等巨星

究竟係巨星撐起套戲,定套戲本身吸引呢?
東成西就早過無間道好多
巨星無獎部戲有獎
Exact7ly
好似差唔多時期,黃精甫的江湖就粒粒巨星,但一pat屎咁的例子
咁其實如果真係故事吸引,何需搵到粒粒巨星,令到好似因為有好多明星而成功
劇本同故事係好,於是之後催生大量臥底片。
Cast 最主要係偉仔華仔秋生153啦,其他陳慧琳果啲就算換新人演都冇乜分別。
諗乜鳩 故事同演員都一樣咁重要
你拎個故事 比個中學雞拎部iPhone拍 唔通又可以成為經典咩

你硬係要分拆開做乜鳩

美斯左腳勁係人都知 唔通佢又可以無左隻右腳都得咩

曬撚氣
你個故事吸引
自然啲星爭住想拍啦
除非你話個故吸引但budget但一百萬啫
講緊演技派明星 唔係偶像明星
你搵套偶像明星無演技經典大片再講
真係一樣咁重要?但有D明明都好多明星陣容但炒哂車,咁算唔算引證左就算明星幾多都無用?

例子有江湖、阿嫂、臥虎、黑白戰場等

當然可能係佢地失水準都唔定
無間道咪差唔多
果期經濟又唔太好
呢套片budget根本唔夠請哂現時的演員(如果佢哋收齊正價)

就好似100蚊食到A5和牛一大塊咁
令人有額外加分的感覺
香港同荷里活兩套D演員級數係各自地頭水平都廿唔多姐

梁朝偉曾志偉黃秋生都唔係偶像明星吧
兩邊的實力都係不容置疑,要演技有演技派,要靚仔有靚仔

再者仲有大導演去拍,成件事好似拍任何故事出嚟都唔會差咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞