【四月新番】魔王学院の不適合者 II Part 2

198 回覆
4 Like 2 Dislike
生前既遺願係冇俾人開後門
明明之前好正常
今季勁尷尬
睇完都唔知做乜春
今集又Ku-ikku
開頭2個打交都打得好笑過人
即係佢切左胰臟
安安穩穩又完咗一季

完全唔知大綱係講咩
吓?完左響呢度?
跳出黎講句I am your father就收工
未完.........
妹妹篇都未講晒
依家好似係冇期播埋其餘果幾集姐
老豆果part要等第3季
D內容係原創定跟漫畫
點解咁鳩
呢套嘢悶撚到
又突然有新一集睇
7月尾出最後一集
呢套番真係神出鬼沒
上集話完和平突然又由地底打上去
最後一集要七月尾
由一開始 你以為 ... 就 ... 已經知係鳩架啦
但佢同暗影大人個種鳩法係兩個層次

同埋得sliver link 大沼心先處理到呢套野
冇其他公司其他監督有能力做呢套作品嘅改編

製作公司要100分理解套野先做到出黎
你睇過漫畫(死咗個個)就死,動畫用d容易理解嘅方式解出黎。漫畫要用好多字講到好複雜
大沼心老師係勁
見到大沼心就會追番
森川又做老豆
Ku ikku ku…
不過成季都係睇唔明
呢套野一個一個段落咁去,
但互有關連

上季係姊妹同勇者,同今季冇乜直接關係

今季開始係精靈夫婦嘅故事。上季講過勇者老母係精靈,介紹咗精靈病。透露咗男主都唔係乜都識,精靈嘅野都唔多清楚

然後就帶出天父神,姐係神嘅存在
(上季世界觀未有神)

向全國發宣言,解決咗米莎存在論
所以就可以返番去講校園生活(今季頭半完全脫離校園)

借勇者學院交流,介紹龍嘅存在
然後就講龍嘅源頭:地底世界以及地底世界嘅龍人

然後拉返去神個邊

魔王2000年前其實都冇乜見過神,魔王嘅世界真係得魔族同人類(打個陣交流)

地底人叫姊妹合體做背理神,同埋夢境個段記憶,所以佢地想搵痕跡神問清楚
(我覺得男主有一半心態係想去呢個地底城市遊覽)

魔王自己都覺得自己嘅記憶唔完整。一直都唔知自己父母係咩人

聖詩團可以用黎打敗神,就係因為之前米莎同勇者嘅愛嘅力量,令魔王知道愛>神。唱歌係載體。真正嘅力量係聖詩團對魔王嘅愛

姊妹係神嘅轉世唔出奇。本身破滅之魔眼就唔會係普通人身上出現。另一個有破滅之魔眼嘅米莎係精靈傳聞,只要傳聞ok就可以無視法則出現 (精靈同魔族所生純精靈血嘅神嘅女兒)

男主好多時都係扮識。佢見到個合體其實佢都r哂頭。

佢應該自己都唔知自己對眼係點黎

啲設定係好鳩 但作者諗嘅呢啲鳩設定全部可以用佢套邏輯解得通

男主都係見步行步。唔好神化男主你就睇得明
男主=為和平世界努力嘅謀略家
男豬:你以為我扮明 就會唔知係咪黎咩
由米夏同莎夏可以合體開始,劇情就嚴重暴走

同埋米夏/莎夏,戲份愈來愈少
冇追第2季 合體有冇大波到
合體係第1季
唔記得哂
英雄學院之後就唔知咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞