有冇移咗民嘅人發覺,好多2019年之前移民嘅香港人都當正自己係中國人?

24 回覆
4 Like 25 Dislike
喺外國想識返啲香港人
但傾下計發現2019年之前移民個啲
就算有經歷過2014年雨傘革命
好多都覺得香港人係中國人
如果你話唔係就覺得你懶係嘢同歧視
雖然佢哋有睇新聞知道2019發生咩事
但可以好抽離冇咩感受,好似隔岸觀火咁
又要移民離開香港
又依然覺得香港人同中國人冇分別
會繼續支持made in china同集運淘寶
唔知道係佢哋本質自私到爆
定係活緊喺平衡宇宙
唔好話移咗民啦,就算留喺香港嗰班都上晒深圳啦
上深圳個班咪又係新移民,即係大陸人

平衡平行

個人簽名

───────────────────

最愛國個班移民走得最快
全部先進國家都有中國人既愛國組織
典型自豪既中國人

唔好傻啦,支那人都睇得岀係香港人,講晒廣東話咁喎
唔覺
識得幾個移左民幾十年嘅啊叔都對大陸反感
我就不嬲反共, 但有嗰句講嗰句,
最近想搵耳挖, 響BOOTS 同SUPERDRUG都剩係見液體噴劑之類,
AMAZON先有硬既金屬版, 但貴TEMU成倍, 可能到手都係同一件貨,
有啲產品你唔淘, 唔買支那貨, 根本係唔現實,
應該係1989之後移,同2019前個批好唔同,2014前個批又唔同
呢啲喺唐人街雜貨店
幾蚊雞就有
洗鬼天貓同淘寶

但淘寶要集運
自然就係一買就買一大箱
家用品、衣服、手袋、玩具、BB野、寵物野
全部老翻外國設計,但中國生產
純粹貪平而買
完全唔覺得買老翻係出賣人格
呢啲阿叔朋友要珍而重之,我都識一個雖然有時有啲長氣,但有骨氣又老而彌堅
喺外國隔離屋搬咗個中國女人嚟住
我都冇同佢講過嘢
最多同佢個鬼佬老公打咗兩句招呼
個女人竟然估到我係香港人
你對住鬼佬會唔會講廣東話?
可能好多人覺得我係開曲線post
或者係假膠扮嘢

但事實就係
1989年之後走嘅香港人
2014年之前走嘅
2014-2019年走嘅
同2019年之後走嘅
對身份認同及政治意識係好唔同
英文how are you咁
早兩日日全蝕就now the sun eclipse is happening
可能真係港式英文口音係有得聽
個女人即刻問我係咪來自香港
會教外國朋友講哎吔、屌你老母同好撚好食
走得越快越早個啲越離地
越離地就越愛國
英文差,應該點講
solar eclipse
人種, 國籍, 中文, eng......好多on9唔識分
問人種就中國人
問國籍就唔係
問中文咪華人
eng 咪 chinese
無咩架,2019後走的咪又係開始講風涼話唔當留香港的人係人。
你都識講一早移咗,隔岸觀火,當然冇乜感受,同你身歷其境緊係唔一樣

其實你想點姐,你想佢地同你一齊係外國搞革命反共先叫真香港人
黃絲移民去外國同d 根正苗紅既中國人大和解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞