[Live] 日本橫斷自駕遊

135 回覆
22 Like 4 Dislike

東根家駅,日本最東車站

進入咗根室市內,大約仲有20公里就到日本本土最東端「納沙布岬」

納沙布岬燈塔

花咗4日19小時,從日本本土最西端揸到日本本土最東端

之後繼續出發,前往日本本土最北端

到達枝幸町,本日終了

距離最北端宗谷岬90公里

無驚無險,終於到終點宗谷岬

即係代表日本本土四極全部完全到達!

落去稚內市攞返張證書就準備返香港
租車唔係通常寫到明唔可以離開本州去北海道咩
Toyota有無行駛距離限制?我記得Times半個月內揸超過3000公里要收double
呢個位d人見到「長崎」車牌
會唔會咁樣

dllm幾張相就行完成個日本張張相影住架爛鬼車
未天光就話出車揸到天黑
究竟7日去過d乜嘢地方
勁 !昨天剛從日本東北返家,櫻花盛開美不勝收
(Source:Times FAQ)
Q: Are there any restrictions on mileage when using a rental car?
A: No. There are no mileage restrictions or additional fees.
竟然,2月成田租嗰陣有同我講,唔通想屈我錢
想知橫誇哂成個日本嘅異地還車要加幾多錢
根本雪藏牌=唔撚識揸
建議唔好走去日本揸到一舊屎咁失禮
好多公司話明北海道同本州唔可以異地還車...
同埋上面#13 佢話高知還車
即係佢打算呢兩日由稚內揸返去高知還?
係喎miss咗
高知 如果真係兩日仲要唔行toll應該好chur
(edit: 回程係高速, 今舖etc fat fat
睇T&C冇又講唔可以跨本州同北海道
旅程中途起福井縣住Airbnb個時,我講左個行程畀佢聽,之後就

之後去到北海道,遇到個台南人,我又講左個行程畀佢聽,之後就

不過,之前起日本本土最南端(鹿兒島縣)見過宮城縣車,仲要唔係租車,所以小事啦,如果架車起沖繩過黎就真係CLS
頭幾日本身plan只停道之驛又確實有啲無聊。

之後就決定唔停咁多道之驛,變成睇吓附近有咩地方有停一停。例如中途有追過櫻花,本身因為鐵膠,喺北海道都去咗幾個鐵膠會去嘅地方。
有衡量過,喺青森還車再轉內陸機返大阪,同埋喺四國還車再轉內陸機返大阪,四國還車會好d。因為長崎租車、青森還車好撚貴
冇記錯,好似19000日圓,好彩高速公路嗰兩日係星期六日有折扣。
等你post

姐係我29.2公里都唔洗劉太(誤)
有冇高速公路全國pass
咁係咪可以訓陣先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞