泰劇「地球傾斜23.5度」 GL DRAMA EP.6討論區

71 回覆
7 Like 1 Dislike
暫時睇落改得幾好
我見網上有人嘈話覺得奶愛出場時間太少 其實真唔真?
咁我又唔覺得
不過套劇都係主要用ongsa 角度展述個故事
Sun 會薄弱咗
不過亦都加插咗好多場景令到佢哋嘅交集相處更加自然
咁可能因為小說入面真係全部都係兩個主角嘅戲份
但套劇多咗另一條外星人月亮線所以有人覺得分薄咗掛
但其實多一條線我覺得幾好
同埋套劇改咗sun一早就識ongsa而唔係被發現ongsa係earth先識佢呢個位幾好
感覺sun係小說鍾意ongsa 有啲突然
應該係話劇入面Sun 過渡自己鍾意Ongsa 與Earth之間呢件事會自然好多
頭幾集同Ongsa嘅接觸都令到Sun有心動
同時對Earth呢個人亦抱有好感
但都發現咗兩者係同一個人嘅時候
內心糾結會少好多
因為Sun從頭到尾鍾意嘅其實都係同一個人

咁樣嘅鋪排我覺得自然好多對比起小說
小說係無交集之下發現Earth係邊個人就已經鍾意對方
的確係幾突兀 所以我覺得佢改編得好好
同埋拍戲冇交集就愛上 觀眾點會入戲

不過我嫌唔夠嘅
就係佢冇將Ongsa=Earth嘅嗰啲蛛絲馬跡
串聯埋一齊 等Sun慢慢發現 哦原來佢哋係同一個人
咁樣我覺得就浪費咗嗰啲鏡頭
屋企外面環境 房入面擺設etc
用ig msg 發現成件事好粗暴

我諗都係嘅多咗一條線令人分薄咗
但係我覺得嗰個比重唔算好勁
大概都係每集5-10分鐘 不過同時亦有群戲
咁可能啲人就覺得OngSun戲份唔夠
整體我對內容編排都幾滿意
原來劇入面係ig msg發現
我淨係睇咗小說未知呢part
不過咁睇落劇入面改得幾好
Sun會鍾意ongsa都合理好多 小說有種無啦啦就好愛ongsa 嘅感覺
竟然有po 對上thai gl係Yes or no
23.5都啱口味
我覺得家下就可以睇
啱啱第七集已經去到fans想睇嘅嘢
甜到暈
劇透太多唔好

快啲睇一齊討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞