Photoshop lightroom推薦電腦

39 回覆
0 Like 5 Dislike
想問下有冇推薦咩 二合一電腦 係用到photoshop, Lightroom?
希望起碼去到建議水平, 同唔好太貴
學生一名
🙏🙏
MacBook Pro
學生通常都低估自己要求,今日就話玩Photoshop
買部機返嚟玩唔到幾個月
原來又要打機又要剪片又要乜乜柒柒

By the way, Photoshop要求好低
求其整部文書機都跑到
正解
Mac mini / macbook air 都夠做?
求其買都run到架

就算過千張raw denoise最多咪放過夜
都唔知有咩要求🤷‍♂️
Air會熱到煎蛋
mini會好啲

有budget嘅話,mac studio會好過mac book pro
MacBook Pro max 袋底
PS Lightroom 算輕量級軟件,反而mon 色準比較重要,平價 notebook 通常 只會俾 45%NTSC , 玩影像起碼要72%NTSC 或 100%sRGB先叫合格,機能反而不是最重要
我部垃圾i5 notebook,16G ram,onboard display都係咁執相,不過一用ai denoise要成分鐘
本來想講MACBOOK
但係你講二合一

ROG囉
https://www.youtube.com/watch?v=3q2tBMzsGBY

或者Flow Z13不過未出新版
啲gaming laptop個mon好多望落啲色都唔sharp 但係又話有100%sRGB
其實sharp唔sharp同色準有冇關係?
二合一其實講緊咩
任意 MacBook air 16gb 已經夠玩 (其實8gb 都夠)
咩 MacBook Pro/Mac studio 完全係 overkill 純粹滿足自己
垃圾mon唔sharp色唔準快老化
任何m chip macbook都可

Muse Chan 都係用m1 macbook 執相

加上mac 生命周期長,買貴小小可以用耐d

加上學生可以用學生價買再抵d
真 個mon最靚
m1打後都完勝windows
mon同keyboard可以拆開個種
乜野二合一電腦

LR我覺得都係睇ai denoise時間
亦都可以用黎做比較電腦效能既參考

中間果行就係 實測denoise一張6千萬像相既秒數
我部機 cpu 13900k + 顯示卡 4090
實測denoise 6千萬像相只係用 9秒,亦同上面個表都差唔多
2千幾萬像相就用4秒
時間上(效能上) 應該係吊打apple機

效能係咪咁重要
我覺得學生唔多相既話,只要唔買古董denoise 1分鐘以上既都得啦

執相 mon既顏色都係考慮之一,我就比唔到意見
或者可以360度反都算
話時話攝台咁多人唔知二合一電腦係乜
Apple Silicon Mac+16GB RAM up應該夠。
主要差在AI denoise哩啲功能可能會慢過Nvidia GPU,但Apple本身嘅neural engine都幫助好大。
唯一有印象就係windows 嗰隻surface 但見個fd用長期要帶charger
與其二合一倒不如 MacBook. + ipad
我用m1 ipad
Macbook加ipad重到痴線
印象中ipad lightroom 功能小過 lightroom classic?
基本功能有齊,係入相個part難搞啲,我係直插card reader/ ssd,如果po幾張相上social media絕對夠用,ipad又有p3 display

除非去完旅行,成輯過百張相我先係用返macbook LR classic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞