點解台灣只要唔係判6個月以上監禁就可以唔需要留案底?而香港無論犯咩法都要留一世案底?

27 回覆
5 Like 1 Dislike
而且香港好撚多公司,不論大公司、中小企
都要求應徵者要申請良民證

吹大咗為咗申請工作係申請唔到良民證

本處發出的「無犯罪紀錄證明書」,純粹是供有關人士申請各類入境簽證(包括旅遊、升學或居住等),或申請領養小孩之用。為任何其他目的而要求簽發「無犯罪紀錄證明書」的申請將不予以受理
台灣講句粗口都要坐監
唔會要良民證, 但好多入職表格都會要你申報, 當然佢會唔會查/查唔查到係一件事
雖然係有機會坐監
但絕大多數案例都係判罰賤
反而台灣有條例會保障d犯過法的罪犯

除了公職機構、教育機構、計乘車司機、保安,其他類型職業或機構的僱主均不得向檢察院申請查詢應徵者"法院刑案紀錄",最多只可要求應徵者出示"良民證"。如僱主從任何其他渠道獲得應徵者"法院刑案紀錄",僱主將觸犯「就業服務條例」和「個人資料法」
頭先查一查其他國家有關案底

中國大陸、新加坡,澳洲 都同香港一樣,案底跟一世

日本、台灣、澳門 係有"洗底"機制

日本
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%89%8D%E7%A7%91

澳門
https://www.gov.mo/zh-hant/services/ps-1068/faqs/
係簽同意書
同意公司去執法部門check你犯罪記錄
唔係良民證
香港3個月內既刑期,守行為3年可以當無案底
得官方先知有
我又想知,向執法機構check你犯罪紀錄,呢個係乜嘢嘅政策機制
你聲稱自己無犯罪記錄
咁唯一可以證明嘅地方咪執法機構
咁咪將你資料send去嗰邊等回覆

情況等如check學歷/工作履歷一樣
邊有得解
香港又唔係犯咩法都有案底
係犯左嗰list入面嘅法先有案底
例如犯不小心駕駛唔會有案底,危駕先會有案底
咁睇黎台灣法律真係比較寬鬆d同對罪犯好d

台灣有法例規定除左某4種類型職業,其他僱主均不得向檢察院或以其他任何形式查詢應徵者"法院刑案記錄",否則僱主觸犯了「就業服務條例」和「個人資料法」兩項罪名
3個月內 10000內可以申報無犯罪
犯完過左日子試下申請保安
一世就一世 咩叫可以當
好多基層俾D狗呃完話過幾年就冇紀錄最後連保安牌都搞唔到
香港私人公司,犯罪紀錄係由求職者主動申報
冇機制可以求職者同意就去執法部門度check

同時亦都有罪犯自新條例保障,符合條件求職者係可以唔披露犯罪
教育界包括補習會要求一份無性罪行紀錄,求職者可以去警總申請
依個係真嘅,就等緊你提出嚟維持學術討論
多謝補充

不過性罪行紀錄都係會受自新條例保障
符合自新條件之後僱主聽到嘅訊息會係直接話冇

Btw
教育同社福界,所有會接觸到小朋友/殘疾人士嘅工作
唔單止入職一刻要申請,每年都要更新無性罪行嘅紀錄

好笑嘅係
我女朋友係女人,都要每年做依個動作🤣
僱主無權Check
求職者自願去申請

除非政府內部
啱啱fact check完
你啱
不過公司可以夾你去灣仔去check

政府先可以用授權方式check
台灣治安咁差有原因
罰得輕
香港如果初犯唔係太重罪
好似都係社會服務令+守行為3年
冇再犯就可以對外聲稱冇案底
提醒大家一次,bno visa 係唔需要良民證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞