有冇類似GR3 既口袋相機介紹?

85 回覆
0 Like 1 Dislike
https://www.veresdenialex.com/sony-film-simulation-recipes
發覺有個咁嘅地方Sony picture profile嘅調色 好似直出都幾扮到下fuji
rx100係咪仲有得一戰?
而家日本都畀人炒到on9
所有文青機都畀人炒起哂
連M43都開始貴
乜原來咁都有得炒
部部GRD都差唔多樣, 喺櫃桶底摷番部2代扮文青都好
你咪講 日本嘅GRD比起兩年前都貴咗唔少
因為CCD風潮啲支那人衝過嚟買
即係咁
Leica只係識機械、光學
一去到電子嘢根本無能為力
所以,玩Leica只能玩鏡
電子機身根本唔在行
同Benz走去整電動車一樣
其實LX100系列好應該繼續run落去
不過用M4/3就搞唔掂
依家係要定焦+APSC+細機身
如果出呢種樣同Size嘅機身,搭Apcs
一樣熱賣
上年8月響日本訂
好抵屌
後悔無買埋GR3 Diary Edition
用M4/3有咩搞唔掂?畫質?光圈?
變焦機仔用APS-C / FF 造唔到咁細
定價上LX100 系都唔算太貴

Ricoh QC 麻麻地
GR當單手操控玩具玩得好開心

X100F 女朋友有用
當年畫面覺得都唔錯
但我自己覺得冇LX100 / GR就手

GR 就手之王
根本呢啲先係正常價錢
Apsc機仔pocket size冇換鏡

賣到9000 百記隻炒狗仲賣成萬
不如正正經經買部正常可換鏡相機算
APSC 的話Nikon 有部Coolpix A,不過賣得唔好停左產
爸打請問邊度訂
弊在連支鏡都唔係Leica 設計光學
但總有傻仔會信
佢出部有pdaf然後4:3ratio有20mp嘅lx100iii我都shut up and take my money了
出PDAF 就貴2000~3000蚊
G9 ii / GH6 差價

對我黎講PDAF唔重要
俾GH5 / G9 性能+雙卡我都狗衝
原來最近炒緊g7x mark ii
唔係有mk3咩
同埋呢部同RX100-5A有咩分別
我其實淨係想低光對焦好啲同埋拍片af-c唔好前後hunt, 2代其他嘢好夠我隨身機用
樂天
空位多
唔好咁講,我試用垃圾GR對焦封人影咗張合照,當時諗住實中焦,返到屋企喺Mon到睇對咗去後面幅牆,仲畀人追要交相。
似人嘅問題多
如果2024年有個friend用數碼相機幫你影完相,叫你唔好走住check對唔對到焦,你會點?
或者你無用過GR…
機仔全部都炒起曬
真係人嘅問題 未試過
focus peaking 又唔識用?
你話GR 追焦渣 fo 唔到我認
如果成班朋友企定定都唔中焦
真係你隻閪手唔識影
除非你個班朋友係細路仔跑嚟跑去
又或者你無焦平面嘅概念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞