無國界記者稱成員被拒入境香港 遭扣查 6 小時、三度搜身 原定旁聽黎智英案

15 回覆
18 Like 2 Dislike

無國界記者表示,駐台北的亞太區辦事處倡導經理白奧蘭(Aleksandra Bielakowska)昨日(10日)來港,計劃旁聽黎智英案件審訊,但在機場被入境處人員截停扣查 6 小時,並三度搜身,她其後被拒入境並即時遣返。無國界記者指出,包括白奧蘭在內的其他成員,去年分別兩次來港都順利入境,今次是首次有成員被拒入境,惟當局未明確交代原因。無國界記者批評,今次事件反映出本港惡劣的新聞自由環境再度惡化......

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E7%84%A1%E5%9C%8B%E7%95%8C%E8%A8%98%E8%80%85%E7%A8%B1%E6%88%90%E5%93%A1%E8%A2%AB%E6%8B%92%E5%85%A5%E5%A2%83%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E9%81%AD%E6%89%A3%E6%9F%A5-6-%E5%B0%8F%E6%99%82%E3%80%81%E4%B8%89%E5%BA%A6%E6%90%9C%E8%BA%AB-%E5%8E%9F%E5%AE%9A%E6%97%81%E8%81%BD%E9%BB%8E%E6%99%BA%E8%8B%B1%E6%A1%88%EF%BD%9Cyahoo-043954119.html?feature.socialseeding=social
扣留咗冇得離開都要搜三次身,真係明玩野
無國界記者只關心黎智英案
卻不理壹周刊偽造訪問害人
其實關注完壹周刊偽造訪問
都可以繼續關心黎智英案
為黎智英發聲
唔明點解唔理
無國界醫生d fd
唔係
又說好左D灣區故事
好笑在經常譴責美國審查留學生
作為一個稱職反駁隊,我要話美國都係亂咁搜啦
洗唔洗關心埋你老母有性病點解都仲生你
直頭唔比人入境,咁又點關注啊?
可能佢報導嗰陣會講埋呢
駁唔到就發狂亂咬 block
3年前已經投訴過
外國記者可能係嚟睇吓由治及興之後嘅XG
唔使咁騰唔俾人入境喎
由治及興你啲鬼佬識條鐵咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞