日本擬推「日版ESTA」加強入境審查,有疑慮就拒絕登機

13 回覆
6 Like 1 Dislike
過去日本入境審查採線上填寫visit Japan web表格,並取得入境QRcode,或是直接到現場填寫紙本。如今傳出日本未來入境流程可能又會改變,有日媒報導,為了防止非法就業與恐怖主義,將參考美國ESTA制度,推出「日版ESTA」

日本當局有意效仿美國的電子旅行授權(ESTA),並針對可免簽證入境的國家地區旅客,未來必須要在出發之前完成填寫線上系統的個人資訊,包含姓名、入境目的和活動內容、住宿地等訊息。好讓之後讓出入境管理局能與「黑名單」核對,,有效管理旅客動向,只要有疑慮就可以拒絕登機。

由於最近持續發生有外國旅客入境日本之後非法滯留的案例。根據《ETtoday》報導,截至今年1月為止。非法滯留者已增加約2萬人至7萬9113人,其中有62.9%的人是持有短期停留的居留資格。日本政府在想要擴大免簽國家目標的時候,也認為有必要加強邊境控制,防止有人非法滯留帶來對日本的不利影響。

https://tw.news.yahoo.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%98%B2%E9%9D%9E%E6%B3%95%E5%B0%B1%E6%A5%AD%E5%8A%A0%E5%BC%B7%E5%85%A5%E5%A2%83%E5%AF%A9%E6%9F%A5-%E6%93%AC%E6%8E%A8-%E6%97%A5%E7%89%88esta-%E6%9C%89%E7%96%91%E6%85%AE%E5%B0%B1%E6%8B%92%E7%B5%95%E7%99%BB%E6%A9%9F-023507609.html
國家安全是....
香港就收收埋埋啲恐怖份子
唔去擺撚就, 快撚d 取消特區護照免簽呀!
我地純正中國人才不去日本鬼子地方!!!!!!

日本官方文件個BNO免簽係寫落Hong Kong道,作為附註顯示,並唔係跟UK一齊顯示

如果拎走Hong Kong,就會連BNO一齊取消埋
宜家唔係取消免簽嘛
係係免簽嘅國家當中加事前審查,好似加拿大咁
入境目的、活動內容、住宿地
日本點知申請者係唔係填正確資料先?
啲申請者梗係話自己係觀光目的嚟日本,但實際做黑工。
填過加拿大ETA(應該類似美國ESTA),係多問題問,但唔難答。
咁咪唔去,大家一齊做純種中國人!!!
咪就係
2019口口聲聲要攬炒
到損害到自己利益就縮
呢d獨裁垃圾國家你去埋我個份
喺香港殺咗人,坐完監遣返大陸之後都可以申請單程證嚟香港啦,仲得咗添
全港一齊陪我番深圳,黃泉路上不寂寞
其實咪最多check到個人本身係日本有無犯過法同定過罪
加拿大果個一個鐘就出到result
好似鄭中基咁有美國案底咪唔批
根本唔會predict到個人入到日本境會唔會做黑工,如果係第一次嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞