加拿大匯豐賣盤俾 Royal Bank香港客戶過渡問題

5 回覆
2 Like 2 Dislike
加拿大匯豐賣盤俾 Royal Bank香港客戶過渡問題
(我相信唔只得我一個遇到問題)

過渡安排我遇到下面問題

1. 有機會要打電話搵 RBC, 有個 1-800-xxx-xxxx toll free number 香港係打唔到, 或者係我唔識點打, 喺香港你要打 +1-506-864-2275 (call collect)先搵到人, 我尋晚 long d 同 customer service 傾咗1個鐘先搞掂。
2. 收到 client card, 但係收唔到 pin嗰封信。
3. 開唔到網上銀行。喺RBC 個apps 想register, 佢叫我入 client card 號碼, 然後要 postal code, 我試過 HK, HKG,HongKo, Hon, 852,全部唔得
4. 之前登記咗話同意RBC俾戶口資料 HSBC, 可以喺 HSBC 睇到RBC balance, 但係睇唔到。

另外少少背景,我已經(經hsbc app,email 襟link等)enroll過RBC網上銀行好多次,即係叫你影 passport,影selfie,之後話OK 搞掂, 走得, 然後就沒有然後。

咁最後點解決?我尋日打 +1-506-864-2275 (call collect),同佢講我地址無postal code,前前後後搞咗成個鐘,最後係咁:

*我唔肯定佢 on hold 嗰陣有無喺後台幫我set 過乜嘢(應該有, 因為後來佢喺電話guide 住我一齊登記), 所以如果你照做唔得嘅, 可能要打去同佢講一輪先得。

網上銀行, 唔好用 app register,開browser 去RBC網站, 襟黃色sign in, 揀enroll, 叫你填 client card,postal code 填 HK, HKG 仍然係 error, 但係唔知點解(可能就係呢個位佢喺嗰邊做嘢), error咗幾次之後又彈咗個 enroll 出嚟, 即係我上面話已經做過好多次影passport 影selfie 嗰個, 咁又做多次, 今次影完又係話搞掂走得, 不過今次 close tab 之後出邊登記網上銀行嗰度就叫你設定密碼, 即係搞掂 3。

入到去,有個 global view, 同意咗之後就可以睇到 HSBC 嘅balance, HSBC 又可以睇到 RBC 個balance, 即係搞掂 4。

Pin 嗰度, 佢話喺後台幫我set 咗唔使密碼, 叫我喺香港搵 interac / Plus嘅網絡插入去, 隨便入乜嘢密碼都可以登入, 之後入到去就可以改密碼。 但係我今日試過, 係入到, 但係無得改密碼。 最大鑊係我好似聽到佢話呢個免密碼安排得24小時。 即係搞唔掂。唯有安慰話張卡香港都無乜用。

另外我見到香港D機都係 plus, 有無朋友知香港有無 interac 網絡可以試下, 唔知關唔關事。
rbc 的確係垃撚圾
利伸:做緊
same here
其實我仲有問題。
上邊搞完一堆, 登記到網上銀行, 以為終於排除萬難,點知....
話說登記咗 interac etransfer, 個payee list 仲喺度, 咁就轉錢啦, 入晒資料, 佢居然要我拍張debit card 去 confirm/verify, 咁當然就梗係過唔撚到啦。
又要打去 CS, 又俾佢玩撚咗一個鐘, 最後set 咗24小時內“免密碼登入”, 叫我喺香港提款機入咗去之後set 密碼, 入到, 但係香港提款機唔可以set 密碼, 又打去 CS, 搞完一輪最後係張卡可以跨網攞錢, 但係始終都唔可以 etransfer verify。
解決方法: 去desktop 網站轉, 佢都要你verify, 但係唔用卡,要你答之前set 落D問題, 雖然個額得2000加幣, 勉強都叫解決到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞