開心速遞 (490)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
伊沙貝拉群今夜同KC扑野啦.
細龍生都要走
咁三太個仔係咪要出場?
以後二房點算得返佢老母
風少聯合
Peter好似都係二房
呢套野重組算啦
我已經用最快嘅速度上網返睇哂開心速遞所有集數,啱啱睇晒好攰,認真講一句,不如完咗佢就算,唔好喺度磨爛蓆,一係你整返多啲有主線嘅內容End咗佢

第一「完全冇方向」,所有角色都可以加故事,以往所有TVB處境劇都有一個家庭為中心,例如第一代嘅愛回家,就係馬家每一個人,佢哋簡簡單單返工、拍拖、私生活,你本身定咗熊家同龍家作為主軸,但而家接龍每一個員工都有故事,MT、Ceci、保安部、IT部、佳叔、狗仔社,你咁樣整幾十條線真係完全唔好睇,而且大部份嘅故事內容都只係屬於鬧劇,以前嘅愛回家除咗搞笑亦都有教育意義,而家嗰啲劇情我真係唔識講

第二「完全冇進展」,你淨係風少June曖昧咗接近兩年,我已經睇過資料佢兩個起碼係第1753集已經曖昧,即係2022年已經曖昧緊,做過咁多嘢都仲係普通朋友咁樣,編劇自己諗吓Make唔Make sense?成兩年仔都生埋啦!你多個角色整埋啲伏線,然後全部得個整字,完全唔預先諗定劇情,真係每集鳩諗,整整埋埋TVB啲藝人又離巢,你咁樣睇嗰個好撚辛苦,一係唔該你唔好再整

啲伏線包括,風少回憶起做鬼嗰陣同熊心如、熊心如對池子孝仲有啲feel、池子孝想勸服老豆一齊去菲律賓、池美麗金城安Bonnie有一集忽然三角戀但係又冇後續、George同潘金蓮、Mandy三代賣身契比大小姐、Luna比綠帽細龍生而家仲懵然不知、醉駕明又同素有後續、金城安之前吳旺達學識啲招數淨係同腳柏玩過、阿穎唔知會同Candy定Fanny一齊、朱Ling同Candy條線又係唔知想點、接龍嗰啲人物關係無疾而終

第三「不斷打倒昨日的我」,我好肯定編劇冇校對過人物性格同以往集數講過嘅嘢,有好多內容翻睇舊嘅集數就有Bug,你求其鳩睇一集舊嘅都會發現同近期嘅有好大分別,原因係呢套戲死拖爛拖,拖到二千幾集,先唔好講有大量人物係重複(因為員工唔夠),最癲嘅係可以今日同尋日都唔同

例如Terry會唔會喺片場俾人蝦已經有分別,內容完全唔連貫你都出得街

睇返頭幾集你就會知道Tree根銀行好多錢,但係而家又成日話佢窮又蝕錢,然後又話佢一次過做晒速熊、演員、社區中心、立案法團主席、打理家庭,根本時間上已經冇可能make sense

Ivan以前嘅片段根本唔係毒撚,係有一次Terry變咗Wi-Fi先多咗呢個設定

風少本身已經講到明佢死咗,都可以改話佢去咗美國,佢本身死之前係同一班MK飛車,然後叔公先會去調查係咪佢屋企人害死

第四「相近嘅內容不斷重複」,人物黑化、公司Policy、以為出軌、屎尿屁、成日用夢境去收尾、飛機失蹤然後邊個邊個出事、壞Lift、某個角色被誤會唔係親生、公司有啲刻薄Policy、Terry忽然多咗某項缺點、某角色被誤以為殺人、熊家嘅晚餐出事、經常有角色入院、忽然加多個閒角變三角戀、某角色被誤以為出軌、某角色性情大變或者鬧情緒、之前尋寶圖幫初戀Cafe工作,而家又熊家幫初戀Cafe工作,安凌壯被以為食咗傻強,三太又被以為煮咗池子孝,熊若水話佢阿爸偏心細妹,最近又成日話偏心大妹,已經抑鬱過好多次,風少同素已經曖昧咗成年幾(由1753集同1800集開始)而且呢條線已經加過好多個第三者(韓昭玲、阿希、Ben、醉駕明)、金城安玩重口味同大小姐又同Ceci、龔水婚姻問題一睇已經知結果,任何問題都係誤會

第五「根本已經冇能力再駁落去」,家庭人物係劇集嘅核心,你經歷7年呢套戲已經冇咗好多人,成日做做下走幾個,難聽啲講句趁TVB執之前好地地完咗佢咪仲好,好似我上面咁講你內容係充滿矛盾、重覆、唔完整、冇主線、冇進度

第六「你已經拆散咗我最鍾意嘅CP」,我成日強調安Bon係成套戲嘅精髓,因為我哋喺6年前已經睇住佢哋逐步逐步發展,喺第228集佢哋已經一齊,編劇等同破壞咗大角最鍾意嘅CP,幾年前中學我同一個女同學討論金城安Bonnie差啲扑野個集,我同佢仲傾到好開心,屌你最美好嘅回憶冇咗啦

點解啲人會仲睇落去?其實只係一個習慣,甚至係仍然對劇集有期望希望會改變,有啲淨係想睇仔睇女,我好理解點解有啲人想出去拍劇多過拍愛回家,因為拍愛回家從來唔係講演技,亦都冇劇情重點,一係End咗佢出過一套新嘅,順便放生啲藝人做其他job,一係唔該做好啲,好多集數都慘不忍睹,我想睇返啲有以前嘅質素

唔經唔覺打呢篇長文,唔該睇吓民意,大家都係鍾意安Mon、風少素素應該盡快一齊、我哋要睇到Joe個樣、我哋要多啲女啊!Elaine、Bonnie、素素、Candy、腳柏、Honey、小巴司機

第58集細龍太飾演路人Chloe

第764集Elaine飾演Louisa,係一個拜金港女仲呃Terry感情,而且原來佢已經做咗幾個角色

第1538集,原來Honey都有出現過,係飾演流行印度主持
你用咗幾多時間同埋有無加速
上面大癲長文而我又睇哂,開播已經睇,其實每次完一套處境劇新個套都會俾人鬧,初期唔睇好到後來入哂屋晚晚睇。
前期無咩人劇情可以集中啲,之後愈加愈多線愈開愈大,感覺係要頂集數,而且好多講講下無下文,同埋忽略左演員會離開呢個因素,所以變到斷開一節節,又無話好好交代下。
本身無話有咩主線,叫做兩家人仔女各自成家立室,單元講下公司日常,現實發生咩就抽下水,唔洗用腦輕鬆又一集。
就係因為開得太大太多,搞到呢家兩頭唔到岸,完又唔係繼續又唔知想點……
本身都希望可以收個靚尾,兩家人公司開心生活工作,點知兩個要角都走,家都唔完整都唔知點完,希望大台好好諗下啦。
依家都好明顯愛回家只係俾人用嚟攝未有劇嘅空檔期用嚟客串用,即係如果劉丹有大陸長篇劇叫佢去拍,或者佢想退休,佢都可以出走

所以變成每一個角色都係自己支綫,今日同聽日可以唔連戲

限米煮限飯,所以好似愛回家李偉健便成日有主角做

即係話留低嘅人長期冇得走嘅只不過係資源回收筒,係TVB冗員,隨時可以炒
上面位巴打咁多時間做資料收集
好佩服樓上位巴打
肥婆易拎
仆你個街何孟珊對腳

孟珊對腳好撚正呀
認錯人
佢班友咁撚得閒研究d垃圾劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞