有冇朋友知道點解外傭成日去借錢

11 回覆
2 Like 0 Dislike
星期日財務公司迫爆外傭
究竟點解佢哋要借咁多錢
做僱主嘅會唔會畀人追債追到上門
點樣防止外傭借咗錢之後離職返鄉下走數
點樣防止外傭借咗錢之後離職返鄉下走數

騷擾僱主,博僱主頂唔順幫佢找咗條數
其實啲財仔喺菲律賓&印尼有Agent
日頭:Yes Mum Yes Mum
夜晚:No Sir No Sir
其實已經講到開始唔好笑可唔可以唔好個工人post都出現呢個回覆

係都要玩到爛哂先肯停
係玩到爛曬都唔肯停
仲以為自己好識網絡文化
其實我覆啲咩關你撚事? 你覺得唔好笑 但可能好多人覺得好笑呢? 使唔使覆啲咩都要比你過目睇下好唔好笑先覆呢連登警察? 唔鐘意睇咪block咗我囉 使你企高地去話我覆得唔好笑? 死開啦傻鳩
我諗係因為香港唔係佢地頭 覺得點借都得
加上姊妹朋友之間既culture

你個工人都借錢?
窮咪借錢
來來去去都係個幾個原因
其實同你班經常借錢數冚數個班香港人無分別
1. 屋企多左個 a) 吸毒/賭錢輸身家嘅仆街仔/家人 b) 不斷要錢情緒勒索嘅仆街老公/ 老豆老母
2. 自己攞去吃喝玩樂
3. 養仔
4. 以為借錢好易還 min. pay, 以為借錢就解決哂所有問題, 連朋友唔夠錢借埋俾佢就可以解決問題/咁就夠哂老友
結論:外傭係理財方面係唔撚多用腦, 以致佢地永遠無錢
咁真係唔好笑呀嘛

十足十之前尚氣上畫果陣,一日一百幾廿次聽人講咩尚氣唔接下氣咁

同一個gag講幾百萬次,就算再有趣都會聽到厭,到最後得返你自己以為好幽默係度自high

話個gag玩到爛鳩哂姐,唔洗惱羞成怒到咁掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞