環保署:傳統節日可免用指定袋棄大型垃圾

132 回覆
3 Like 221 Dislike

垃圾徵費押後至今年8月1日實施,但坊間對政策仍抱有大量疑問。選委界立法會議員江玉歡今年1月去信環境及生態局提出30個問題,事隔兩個多月終在今日收到環保署回信。署方表示,在歲晚大掃除、農曆新年、聖誕節、清明節和重陽節等垃圾棄置量較多的傳統節日,酌情指定一些日期免除使用指定袋或指定標籤棄置大型廢物、聖誕樹和年花等責任,以方便市民。

已要求各部門避免派發過多紀念品
環保署以13頁信件逐條回覆江玉歡的問題,包括有市民質疑要把一支地拖棍鋸開兩段入袋棄置不切實際。署方解釋,現時不少地拖棍手柄可伸縮或以塑膠、金屬製造,把地拖頭拆出後便可分開回收,建議市民購買日用品時可考慮其設計,以配合減廢回收。政府又指,會重點在源頭打擊供應和售賣偽冒指定袋的行為,而不是市民。

就嬰兒及有需要使用尿片者,環保署沒有正面回應會否得到政府額外津貼,重申一般三人家庭在進行分類回收後,預計每月需要約30元棄置垃圾,並會每月向綜援及長者生活津貼受惠人發放10元津貼。另外,署方指政府已要求各政策局或部門採取適當措施推動環保及減少廢物,如避免製作和派發過多紀念品、盡量提供環保或實用的紀念品和避免濫印單張、小冊子等。

江玉歡提問涵運作細節需時準備回覆
環保署在回信又解釋,由於提問內容涵蓋多方面具體運作細節及分類回收配套設施詳情,以及有不少具參考價值建議,因此在準備回覆時花了較長時間,審視能否適當地改善或微調垃圾徵費執行安排及細節。江玉歡直言,當局多年嘗試推動垃圾徵費未果,今時今日想揠苗助長並非易事,呼籲應通過「先行先試」找到問題痛點,對症下藥、科學決策,才能找到推動政策最好方法。

Source: https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB-%E5%82%B3%E7%B5%B1%E7%AF%80%E6%97%A5%E9%85%8C%E6%83%85%E5%85%8D%E7%94%A8%E6%8C%87%E5%AE%9A%E8%A2%8B%E6%A3%84%E5%A4%A7%E5%9E%8B%E5%BB%A2%E7%89%A9-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2%E4%BA%8B%E9%9A%94%E5%85%A9%E6%9C%88%E5%9B%9E%E8%A6%86%E6%B1%9F%E7%8E%89%E6%AD%A130%E5%A4%A7%E6%8F%90%E5%95%8F/443018
你話事啦
咁實有人會儲定啲垃圾,喺大型節日先一次過dum
是撚但啦 反正之後周街都會係垃圾
上面on 9
執行 濕9
端午節可唔可以掉糭落海
都仲未知個問題係邊
又點撚樣呀
香港好多獨居阿伯阿婆有儲物癖
咩都唔捨得掉
垃圾徵費助長窮人培養儲物癖
大時大節揼垃圾放題
同樣反應
吓?咁到時一次過丟
幅相
「先行先試」找到問題痛點
大撚把未試已經搵到嘅問題佢都唔去解決左先
儲埋啲垃圾一次過揼因住俾政府話有違污者自付嘅原意
明明係係儲埋一次過先大掃除
咁同環保有咩關係

邊撚到環保過
笑咗
屌,複雜到唔知以為有咩新ai出世,原來係垃圾袋

洗唔洗買本通勝睇埋邊日宜倒垃圾,邊日宜收費
上面on9
執行濕9
下面求9,求9其
無叫你用尿布同月經杯算俾面
即係邊幾日
咁簡單嘅嘢都可以搞到咁撚複雜,唔知以為你搞咩大茶飯,屌你原來係垃圾膠袋
你話咩就咩啦
要死一齊死 要生一齊生
就好似老強咁 反抗唔到咪學會享受
反正都係要俾人入
你企硬我都仲有少少專重 而家龍門任搬
國慶>環保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞