工聯會郭偉強反駁盧文端:「促進人與自然和諧共生是國家政策。」

17 回覆
3 Like 2 Dislike
工聯會立法會議員郭偉強指,估計垃圾收費「先行先試」往後參與度可能會提升,社會不應太早為「先行先試」「判死刑」,建議即使垃圾收費在8月1日如期實施,都應以6個月適應期作全港試行,向所有住戶派發指定袋,培養全港市民減廢習慣。

郭偉強指,現時「先行先試」試點只有14個是不足夠,而指定袋使用率低於五成,擔心市民現時猜度政府是否真的會如期推行「垃圾收費」,令「先行先試」收回的資訊不夠全面及精準。他指,很多國家在推動源頭減廢時都是一邊做一邊優化配套設施,過程以年為單位,期望香港可以更謹慎的態度,嚴陣以待對待「先行先試」。

郭偉強又回應盧文端指,垃圾收費阻礙香港發展的言論,指促進人與自然和諧共生是國家政策,相信環保工作與「謀發展」不存在很大矛盾。
愈來愈少工業活動

和諧緊
綠水青山就是金山銀山
開始互相鬥啦
深入學習貫徹習近平生態文明思想
國家有垃圾徵費咩?
政府部門話自己嘅廢物收集方式唔同就可以唔洗跟新政策
你叫市民點樣信服呢個垃圾政策
(設計對白) 議案我有份通過,唔通我係激進反對派咩
果然永遠企喺工人對面
中國火電停哂未
盧文瑞唔係冧水唔還拖呀?區區工聯會使怕佢?
冇野好做, 唔內鬥有咩好玩
又有爭拗,又唔可以專心搞好經濟嘞

最on9係嗰個姓盧係中台統一乜乜會
台灣回收率係勁高
靜D啦工聯會 唔係中央政府射住你一早收檔
工聯會…已完
屌你老味 郭偉強
支持端哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞