《後宮小說嘅路人零號》

9 回覆
2 Like 1 Dislike
故事嘅開段,係我生命嘅結束。
一閃而過嘅畫面,令我意識到自己存在嘅意義。
我嘅角色串通咗成個故事,但又死喺故事開始前。
我好清楚,自己只係佢哋生命中嘅路人。
我一直以為自己嘅存在冇價值,
好榮幸可以用生命去成就佢哋嘅故事。
1.

喺黑暗嘅班房裡面,一個被頭散髮嘅女仔縮喺角落嘅座位,佢呆滯咁望住窗外面嘅燈光。濕透嘅校服緊貼喺自己身上,令佢控制唔住不停打冷震。頭又暈又痛,腦海一片空白。

好想跳落去......

當起咗呢個念頭,佢“啪”一聲推開窗。

冬天寒風好似刀一樣,凍到入心入肺,同時都令佢清醒咗唔少。

呢個瞬間,突然有種熟悉感湧上嚟。

佢自由落體......

甚至臉貼住操場地面,望住校門外面嘅燈光,鮮紅嘅血慢慢由自己眼前向外廷伸......

種種嘅畫面喺腦海一閃而過,令佢起曬雞皮,雙手捉實窗邊,臉無血色咁合實雙眼。外人睇起嚟,好似隨時準備好跳落去......
惟惟
lm
「吱!!!」

尖銳嘅雀叫聲打破咗原本寧靜嘅夜晚,擘開眼就見到有個白色細小嘅身影向佢迎臉飛嚟。

佢下意識向後仰避開,一唔小心就跌喺地下。抬頭就見到一個純白色嘅毛毛球企喺窗邊,黑色嘅雙眼定定咁望住佢,透露出類似人類沉穩。

麻雀?

雖然似麻雀一樣細隻嘅外型,但佢都係第一次見到咁靚嘅毛色。

「路祈恩!路祈恩!」

走廊傳嚟急速嘅腳步聲,聽到有人叫自己個名,女仔都冇再將注意力放喺雀仔身上,佢回望聲音嘅方向。

「啪!」班房門被大力推開。

「哈......哈.....」

因為剛才跑太急,顧南渚扶住門喘氣,大汗搭細汗嘅樣好似啱啱沖完涼,狼狽嘅程度同眼前被頭散髮嘅女仔差唔多。

「路祈恩?」顧南渚見到眼前嘅人,總算鬆咗一口氣,但仍然用唔太確定嘅語氣叫多次佢個名。

「我係......你係邊個?」

路祈恩被困咗喺班房太耐,就算面對放自己出嚟嘅人,都冇辦法完全放低戒心。佢警惕咁望住對方,唔知是敵是友。

顧南渚第一次親眼見到自己創作出嚟嘅角色企喺面前,突然覺得有啲感動。
顧南渚喺現實世界係一個宅男,為咗救自己新買嘅figure,唔覺意衝咗出馬路。的士向佢衝埋嚟嘅時候,佢已經冇辦法避開喇。

當再次擘大眼,佢已經坐咗喺馬桶,被人困咗喺黑暗嘅廁格。千辛萬苦先爬返出嚟,佢抬頭見到鏡裡面嘅自己嚇咗一跳。

唔通自己發緊夢?

雖然佢本身都型英帥靚正嘅連登男神,但屬於搞笑系。鏡裡面反射嘅靚仔同自己啱啱相反,粗眉大眼透住一股正氣,明顯唔係佢本人嚟。而且成身上下都有大大小小嘅傷口,明顯同人打過架或者被人打過。

佢環視周圍,靜到得人驚。

小心翼翼咁走出去,希望自己可以快啲醒,始終得一個人喺黑蚊蚊又陌生嘅學校行,感覺隨時有啲恐怖嘢跳出嚟。

直到路過壁報板,見到有關異能競技賽冠軍嘅新聞被貼喺最顯眼嘅位置。相裡面嘅得獎者係一個擁有自信笑容嘅女仔,個名叫黎若如......

黎若如......有異能......又靚女.......

熟悉嘅人物同劇情.......分明係佢寫嘅連登故,男主嘅後宮之一。

意識到可能穿越咗去自己寫嘅FF連登故,咁......自己又會係當中咩角色呢?

佢頭痕咁巢亂自己個頭,突然發現而家呢個身體嘅手腕有個深紅色嘅橢圓形胎記。

呢個胎記係屬於男主角,顧南渚㗎......
2.

喺故事裡面,顧南渚開始係個冇異能嘅廢柴,所以一直被人校園欺凌。直到有一日,佢被人困喺廁所,當成功走返出嚟,就遇到扭轉佢以後命運嘅人......路祈恩。

路祈恩呢個名串通咗成個故事,但又喺故事嘅第一集已經自殺,完結咗自己只有十幾年嘅短暫生命。

「等陣......被困喺廁所......唔通係今日?」顧南渚用力拍一吓額頭,對而家嘅情況仲係好迷惘。

路祈恩......會喺今晚自殺,佢嘅死會成為男主成功嘅開端......

呢個只係一個FF故,又或者只係一個夢......

顧南渚不停喺度自我安慰,但心裡面嘅不安同罪惡感完全冇減少到。

「吱!!!」

一聲刺耳嘅雀叫聲,就好似號角一樣,打破咗原本寧靜嘅夜晚。

顧南渚喺操場抬頭,望到唯一打開嘅窗口。

「路祈恩......路祈恩!」佢有預感路祈恩就喺裡面,身體向住嗰個方向衝。

無論係故事又好,只係發夢都好,佢無辦法接受自己見死不救。

「啪!」佢大力推開班房嘅門。

「哈......哈.....」

因為剛才跑太急,顧南渚扶住門喘氣,眼前一個被頭散髮嘅女仔警惕噉望住佢。

「路祈恩?」顧南渚唔太確定噉多次佢個名。

「我係......你係邊個?」

「哈哈.....大好喇......」得到對方嘅確認,顧南渚總算鬆咗一口。

眼前嘅人而家唔止係自己創作出嚟嘅角色,仲係自己救返嘅人。止唔住心裡面嘅感動同滿足感,對路祈恩露出慈父一樣嘅笑容,令路祈恩瞬間嚇呆咗。

路祈恩只係一個冇異能嘅廢物,喺佢印象中真係好耐冇遇到過咁純粹嘅善意,一時間唔知畀乜反應同表情對方。

感動完後,顧南渚總算冷靜落嚟。佢複雜咁望住跟前嘅女仔,佢唔死嘅話,成個故仔應該完咗。但對方係一個可憐又善良嘅角色,佢做唔到踩住佢屍體開外掛嘅行為。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞