(求)點樣先可以有真正水油平衡嘅skin barrier?

38 回覆
10 Like 1 Dislike
如題.

1. 塊面間唔中生暗瘡,仲會留印,其實點樣處理…?

用過暗瘡膏(勁乾所以冇再用)
用過暗瘡貼(吸完出黎敷toner再搽野->繼續有濃)
用手擠(唔洗講)
唔理佢(收實/黑)

2. 面有生好細嘅粒粒,好似酒米咁,係咪清潔問題?

勁難先擠到/用圈圈整佢出黎(只會留印),有時仲會有黃色實的的一大粒(美容師話係蟎蟲wtf?)

3. T zone 毛孔大,鼻兩邊臉頰都係,化妝半日浮粉成個士多啤梨咁..

4. 色素沉澱,臉色偏黃

已經每朝用維C同用防曬…
但都夜訓既,又氣血唔好(虧…

5. 皮膚敏感

用過磨砂,果酸換膚,換黎係皮膚薄左易紅
而加轉用mild嘅天然去角質gel,so far okay

6. 未搵到夾嘅skin care(試過天然都敏感,因為天然都有刺激性嘅野同我唔夾)

都係試下唔同牌子中…

*個人習慣:

我估我混合性皮膚

每日早晚洗臉,晚上卸妝後用洗面機加泡泡洗面(好似話乾淨d? 但有人話會乾d?)

(關於卸妝有人話就算用防曬都唔需要做呢個step, 因為洗面奶已經有足夠嘅卸除能力..反正我慣左)

每隔兩三日就換一次枕頭袋

Trying早C日晚A

一星期去一次角質

敷paper moisture mask就隨心 一星期點都有一兩次

一星期會做一兩日運動咁

做過facial/pico冇咩用…

飲水唔定,有時1L有時都飲到2.5L

不過中意重口味:0)

好煩呀… 是咪基因問題
有冇同路人/過來人share下
lm
Push
lm
就咁睇你應該係混合偏油?
我都用過好多方法 搽唔同嘅product都無改善
啲毛孔粗大都係無變好,因為一直出油啲毛孔都係會keep住咁粗
結果去咗食a酸 而家皮膚靚咗勁多
直接accutane
你幾多歲?試過之前都係咁
我過去都同你差唔多,
暗瘡仲成日生,之後睇醫生比左隻暗瘡水我用,用左好快消炎消腫,但印就要等換皮膚先會甩

之後毛孔粗大,就暫時未揾到方法
但混合皮膚有好左
主要早晚都係用清水洗面(以前用洗面泡泡反而仲差),一星期只用一次洗面泡,用完就用面膜
一般清洗完,會先用pre location 再全面抹一次
之後爽膚水同location
日間一定用防曬,主要防曬之類,同塊面用左無痴咁多塵埃

如果日間返工會出油,會用清水濕紙巾抹面
另外做運動出汗有助排毒
係基因問題
食a酸救全家 皮膚靚到乜都唔使搞淨係普通補濕就得

利申食完翻發
可能係..但我唔知我係乾到出油定點
A酸好多side effect, 驚驚地~
你最後點搞 仲好年輕呀
你果款暗瘡水市面有冇得買架,用茶樹油唔知得唔得呢!

我試過肌斷食tooooo, 用清水洗面, 唔用skincare, GG..

我都會用防曬但冇話keep住補

清水洗完會唔會好乾? 其實我都聽講朝早唔洗用洗面奶洗面,但訓左一晚點都有啲面油又過唔到自己果關咁… 同埋夜晚出完街塊面好似好多塵咁,用清水驚唔夠做

運動方面真係太佛系 一齊加油多謝ching
好吸引但會翻發又多side effect都係要考慮下
有冇試過做外泌體? 之前keep住生暗瘡。。做完泛紅都無咗
好似係無乾到出油呢樣嘢
皮脂腺太發達就會多油 你係咁補水都係會出油
睇吓你係咪真係好多油囉
如果好似我之前咁大油田level就真心建議食a酸
根本病嚟,就咁搽嘢解決唔到
要有藥劑師既藥房,要問先有

用清水洗面,但skincare唔可以唔用

清水洗你都怕乾,咁洗面產品仲乾
你自己feel下洗完面個一下油唔油
如果油就無法,一定要用洗面產品
如果唔油,就係你平時返工出油多,但你就平時去抹面,但唔好用吸油紙

如果夜晚多塵,一係你就用d温和既洗臉產品

防曬我都係一日一次無補
食A酸係要長期食,食下斷下就無撚用一定會返發,同埋你預有返咁上下財力,睇醫生開藥都唔平.
A酸你幫你收皮脂腺,減少油分泌同抑制炎症,油分泌少左無咁易塞毛孔,毛孔自然會細
但!! 同時都會好撚乾, 長時間食耐左你會由油肌變混油變混乾最後變乾到仆街,所以保濕要做得好好 當然斷左藥幾個月至一年後,無左藥物抑制,你既油既多返,但如果你食個劑量本身足夠,最多只會變混油,好少變返大油田
利申中四開始睇皮膚科,食A酸,同遺傳油性暗瘡皮膚搏鬥左差唔多10年
試過細個無咩錢A酸食下斷下幾個月後返發,都有試過按醫生指示食足一段時間,之後靠飲食護膚自己Keep,唔會完全唔生,多數生既都係M期既荷爾蒙瘡,但個樣一定好睇過成面油+瘡
一撚樣
垃圾基因問題
過來人 一撚樣 16 歲抗戰到3x歲
做facial幾有效 一個月幾舊水 細個無錢做愈來愈差
運動出汗有效
Skincare無乜用 愈簡單愈好 清水洗臉最好
暗瘡黑頭白頭 自己清/搵人清
我自己覺得要擠先識好返
最近都覺得訓醒用水洗臉都夠,除非嗰晚開風扇吹足成晚就會多啲油

返工真係特別多啲油,其實最好係咪攞紙巾抹就算,好過一日用水洗面幾次?
有用過!但冇咩用for me
飲食好似真係都好關事!
我好驚A酸嘅side effect,加上唔係真係話好油,所以我冇食
但係我試過幾間facial都冇用…好L灰
運動出汗都有用㗎?
有冇擠野心得 擠完一定要用濕敷加貼野定點架..
塊面同前額出油好勁,食A酸有無改善到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞