基督教連登堂2024年4月7日主日崇拜:弟兄同居.得永生

30 回覆
6 Like 11 Dislike
(九)訊息

(1)重新試譯

睇希伯來文既詩歌,最好都係返返去希伯來文既次序。參考李思敬博士既做法,先自己譯一次,以突顯結構。

詩篇133:1-3 (試譯版)

上行之歌,大衛既。
1 嘩睇下,幾咁美好,又幾咁甜美——
弟兄居住——一齊喎!

2 好似果D美好既膏油,頭上面一路落去鬍鬚上面——
亞倫既鬍鬚,就係一路落去佢個衫領口上面果D——

3 好似黑門既露水,就係一路落去錫安眾山上面果D——
係,就果度,耶和華命定左個祝福——永久既生命。

(2)膏油落去

呢度第一幅圖畫係膏油照頭淋。

詩篇133:2a(試譯版)
//2 好似果D美好既膏油,頭上面落到鬍鬚上面——//

出埃及記30:22-33
//22 耶和華吩咐摩西說:
23 “你要親自取上等香料,就是優質沒藥五百舍客勒,香肉桂是它的一半,二百五十舍客勒,香菖蒲二百五十舍客勒,
24 簡桂五百舍客勒,以聖所的舍客勒為準;還要橄欖油一欣。
25 你要用這些配製聖膏抹油,是用配製香物的方法製成的香膏。這要成為聖膏抹油。
26 你要用它來膏抹會幕和法櫃、
27 桌子和桌子的一切器物、燈台和燈台的器物、香壇、
28 燔祭壇和燔祭壇的一切器物、洗濯盆和盆座。
29 你要使這些分別為聖,這些要成為至聖。一切接觸過這些的都會分別為聖潔。
30 你也要膏立亞倫和他的兒子們,使他們分別為聖,做我的祭司
31 你要對以色列人說:‘你們世世代代都要以這油為我的聖膏抹油,
32 不可澆在普通人身上,也不可照這配方另外配製香膏。這香膏是神聖的,你們要看它為神聖的。
33 任何人如果自行調製這樣的香膏,或者把它抹在祭司家以外的人身上,就要從人民中剪除。’”//

膏立祭司,係 利未記8章 有詳細記載。雖然膏油有其他作用,但係似乎呢度只係聚焦係膏立呢個動作。

祭司既職份,主要係處理獻祭程序,係使人同神之間有合宜既關係。

雖然個職份本身只係比祭司,但係呢個教導係比全部屬神既子民:

出埃及記19:4-6
//4 ‘你們已經親眼看見我對埃及做的事,以及我怎樣把你們背在鷹的翅膀上,帶來歸屬我。
5 現在如果你們確實聽從我的話,守我的約,你們就在所有民族之中作我特有的珍貴產業,因為全地都是我的。
6 就是你們,你們要歸我為祭司的王國和聖潔的國家。’這些話你要告訴以色列人。”//

詩篇133:2 講到用油膏個頭,代表「弟兄住到埋一齊」唔係就咁有堆一一齊住,而係包括埋佢地做神同人之間既中間人,職責係使每一個人都同神有合一既關係。

(Photo credit: https://josusblog.wordpress.com/2014/03/14/day-230-matthew-2610-13/)

(3)鬍鬚落去

第二幅圖畫係鬍鬚垂到落衫領。

詩篇133:2(試譯版)
//亞倫既鬍鬚,就係落去佢個衫領口果D——//

當時既以色列男人,有鬍鬚係正常,聖經講到有幾個剃走鬍鬚既情況。

摩西律法入面,講到如果下巴有嚴重皮膚病就會不潔淨,要剃走D鬚:

利未記13:29-37
//29 “男人或女人如果在頭皮上或鬍鬚下的皮膚有病徵,
30 祭司就要察看那病徵;倘若發現病徵看來深入皮膚,而且裡面有黃色細毛,祭司就要宣布他不潔淨,這是毛囊炎,是頭皮上或鬍鬚下的嚴重皮膚病。
31 祭司察看毛囊炎的病徵,如果看來沒有深入皮膚,那裡也沒有黑毛,祭司就要把這個有毛囊炎病徵的人隔離七天。
32 到了第七天,祭司要察看那病徵;倘若發現毛囊炎沒有擴散,那裡也沒有黃毛,而且看來毛囊炎沒有深入皮膚,
33 那人就要剃去鬚髮,患毛囊炎的地方卻不可剃。祭司要把這個患毛囊炎的人再隔離七天。
34 到了第七天,祭司要察看那毛囊炎;倘若發現毛囊炎沒有在皮膚上擴散,而且看來沒有深入皮膚,祭司就要宣布他潔淨;他要洗自己的衣服,就得潔淨了。
35 然而,他得潔淨以後,若是毛囊炎在皮膚上擴散,
36 祭司就要察看;倘若發現毛囊炎在皮膚上擴散,祭司就不必看有沒有黃毛,他已經不潔淨。
37 若是祭司認為,毛囊炎沒有變化,那裡也長了黑毛,毛囊炎就已經痊癒,那人就潔淨了,祭司要宣布他潔淨。//

另外亦都試過有亞捫人為左侮辱大衛既臣僕,剃走佢地一半鬚,又切走佢地件衫既下半:

撒母耳記下10:3-4
//3 亞捫人的官員對他們的主哈嫩說:“你以為大衛派慰問的人到你這裡,是因為他尊敬你父親嗎?他派臣僕到你這裡,其實是為了窺探偵察這城,要把城傾覆!”
4 於是哈嫩抓住大衛的臣僕,把他們的鬍鬚剃去一半,又把他們的衣服從臀部以下割去半截,然後才放他們走。//

詩篇133:2提及既鬍鬚落到件衫既領口,代表一個潔淨既狀態,適合去親近神,為到其他人處理神同人之間既關係。
咁睇既話就同第一幅圖畫既重點唔同,之前講身份,呢度講狀態。
「弟兄住到埋一齊」咁美好,係包括有一個適合去親近神既狀態。

(17世紀俄羅斯聖像)

(4)露水落去

最後一幅圖畫係黑門山既露水落去錫安既群山。

詩篇133:3a(試譯版)
//3 好似黑門既露水,就係一路落去錫安眾山上面果D——//

搞清楚兩個地方先。

(Photo credit: https://www.stepmap.de/karte/hermon-jerusalem-a-N4GRiRK2fa)

黑門山係北邊,高2814米,係雪山。
錫安山係南邊,高765米。

咁個「落」字就有兩個意思,一個係由高向低既落,另一個係由北向南既落(例如 創世記43:15)。

黑門露水落去,「好似」緊咩?兩個可能:
係似啱啱講完既第二幅圖畫,亞倫既鬍鬚落去件衫?
定係似一開始講緊既弟兄住到埋一齊?
簡單黎講,其實兩個都得,因為一路推返上去,全部都係指向133:1個美好、甜美。

錫安呢個名,字根有「乾」既意思。乾枯既地方得到天降甘露,係非常之美好。
但係我地唔好停係呢度獨立咁睇,反而要睇返對於以色列人黎講,呢個係佢地條命黎,因為佢地既食物倚賴農作物既收成,而種成點係睇下有冇準時落雨。

申命記11:8-15
//8 “所以,你們要遵守我今天吩咐你的一切誡命,使你們堅強起來,可以進去取得你們正要過去取得的地作為產業,
9 又使你們在耶和華向你們列祖起誓要賜給他們和他們後裔的地上,就是流奶流蜜之地,日子可以長久
10 你要進去取得作為產業的地,並不像你出來的埃及地;在那裡你撒了種,要用腳灌溉,像灌溉菜園一樣
11 但你們要過去取得作為產業的地,有山有谷,喝天上來的雨水
12 是耶和華你的神眷顧的地,從歲首到年終,耶和華你神的眼目常常看顧。
13 “你們若真的聽從我今天向你們頒布的誡命,愛耶和華你們的神,全心全意侍奉他,
14 耶和華就會按時降雨在你們的地上,賜下初冬的雨和晚冬的雨,使你可以豐收穀物、新酒和新油。
15 耶和華會把田野的草穀豆蔬賜給你的牲畜,你也可以吃得飽足。//

「弟兄住到埋一齊」既美好,包括埋持守誡命而得既祝福,得以係耶和華神賜為產業既地上面住得長。
(九)訊息,續

(5)拼埋一齊

詩篇133:1-3(試譯版)

上行之歌,大衛既。
弟兄居住——一齊喎!

2 好似果D美好既膏油,頭上面一路落去鬍鬚上面——

亞倫既鬍鬚,就係一路落去佢個衫領口上面果D——

3 好似黑門既露水,就係一路落去錫安眾山上面果D——
係,就果度,耶和華命定左個祝福——永久既生命。//

133:3 後半句,「果度」係邊度?
係啱啱講完既錫安群山?
定係一開始講既弟兄一齊住果度?
都係兩個都解得通。

耶和華命定既祝福,其實就係摩西五經入面講左好多次,「耶和華係以色列人既神,以色列人係耶和華既子民」呢個關係,而且立永遠既約為證。因為「命定」呢個字就係「命令、吩咐」,個名詞係「誡命」。

最後畫公仔畫到出腸,其實講咁多,最美好同甜美既,係永久既生命。

原來弟兄住到埋一齊,係講緊屬神既群體,係能夠親近神既狀態,遵行神既誡命,得到神既祝福,使自己同其他人都得以親近神。

(6)其他譯法

其實有三個位有可能揀其他翻譯。
講落去有D深入,但都係想照講埋,衝擊下D覺得自己已經識得唔少既巴絲打,又可能解答到某D問題。

詩篇133

上行之歌,大衛既。
弟兄居住——一齊喎!

2 好似果D美好既膏油,頭上面路落到鬍鬚上面——
亞倫既鬍鬚,[或譯:亞倫既鬍鬚——]就係一路落去佢個衫領口果D[或譯:就係一路落去佢件衫既下擺果D;或譯:就係按住佢個量度一路落去果D]——

3 好似黑門既露水,就係一路落去錫安群山上面果D——
係,就果度,耶和華命定左個祝福——永久既生命。

133:2 講完亞倫既鬍鬚,係D咩野落去呢?有兩個可能:
1. 一個係上面咁講「亞倫既鬍鬚落去」。夾埋三幅圖畫,對應三個「落去」。
2. 另一個係大部分譯本揀既「D油落去」(返返去上面),當左「亞倫既鬍鬚」只係上一個字「鬍鬚」既插注。夾埋兩幅圖畫,對應兩個「好似」。

兩個都解得通,不過我覺得既全篇詩每兩句都有野連埋(下面再講),而且個「落」字有三次重複,如果講「D油繼續流落去」,就有D打斷個環環相扣既效果,亦都唔會增強成個表達。
相反,講「亞倫既鬍鬚落去」,就會同上下文既句式夾多D,而且有多一幅圖畫、多一個層次去理解詩人既比喻。

133:2 揀完係油落去定係亞倫既鬍鬚落去,仲要揀埋點落去法。呢度有三個可能:
1. 落到件衫上面既盡頭,即係領口。咁樣譯既好處係對到原文個「口」字(但解做盡頭)。
2. 落到件衫下面既盡頭,即係下擺。咁樣譯既好處係幅圖畫誇張D。
3. 按住個量度咁落去,即係當左「係個口上面」做一樣野,係「根據」咁解,鬍鬚就冇得根據件衫咁落去,但係(勉強都)有得根據佢(鬍鬚)個量度(長度)落去佢個位。咁解個好處,係對返摩西五經入面既「根據」(例如 出埃及記34:27),平行返耶和華既命定/吩咐。

耶和華既命定,睇返原文可以同上面個「口」/「根據」對應到,亦都可以同「錫安」個字根對應到。而去到最尾既「永久」(連埋唔一定出現既the )同一開始個「上行」,原文差唔多係相同字母掉亂次序,聽落會有D似。所以成篇詩既結構好緊密。

(7)現代應用

今日既基督教同當時既猶太教比,生活有非常大既差異。

當時猶太人住既,係神指定既以色列地,當佢地活出神既誡命,萬國就被吸引過去,外族人就得以認識神。

但係當耶穌更新神向猶太人立既約,將大使命比左猶太人,使全部民族做耶穌自己既門徒,就唔再係全部以色列人既弟兄住埋一齊,唔再單單以錫安山為敬拜既中心。

睇返初期教會既景況:

使徒行傳4:31-35
//31 他們祈禱完了,聚會的地方震動起來,他們全都被聖靈充滿,放膽傳講神的話語。

32 那一大群信徒一心一意,沒有一個人說他擁有的任何東西是自己的;相反,一切都是大家公有。
33 使徒以大能力見證主耶穌的復活,在他們所有人身上都有大恩典。
34 他們當中沒有一個人缺乏甚麼,因為凡有田產或房屋的都賣了,把賣得的錢拿來,
35 放在使徒腳前,使徒就按各人所需分配給每個人。//

呢度算唔算係「弟兄住到埋一齊」呢?
當然算,因為聖靈親自同在,神既工作係人度發揮到效果。

咁我地今日呢?
我聽過有人用呢篇詩講教會合一,但係只係專注係原文冇既「和睦相處」或者「和睦同居」或者「和睦同住」。
其實個問題唔在於係咪和睦,而在於係咪活出神既誡命。
和睦當然係好,但係如果神命令左既事,我地唔走去做,和睦都係冇幫助。

你估就咁住埋一齊就會有永久既生命?當然唔會。同 詩篇133篇 異曲同工既,仲有今日睇既約翰福音:

約翰福音20:30-31
//30 耶穌在門徒面前還行了許多別的神蹟,沒有記在這書上。
31 但這些事記述下來,為要使你們信耶穌是基督,是神的兒子;並且使你們因為信他,就可以因他的名得生命。//

信耶穌唔係頭腦認知,而係由生活表現出黎既行動。耶穌既名,係耶穌既性情同特徵,使我地得生命既,唔係講耶穌呢兩個字,唔係講到好似有魔法咁,而係成個人活到好似耶穌咁,做咩諗咩都係以耶穌為標準。

讓我地都照樣得生命。阿們。

(十)回應

我地同唱回應詩。

《讓愛走動》 Love Overflows
詞/曲:游智婷 Sandy Yu
© 2003 Stream of Praise Music/BMI. CCLI: 3978045
讚美之泉版權所有

https://www.youtube.com/watch?v=glIEsTt2A84

[Verse]
走過傷心 走過淚水
讓每一顆心 再次飛起來
用你的心 伸出你手
讓每個靈魂 再次活過來

[Chorus]
讓愛走動 讓你的愛化成希望的種子
隨風揚起 編織美麗的夢
讓愛走動 讓你的愛化成溫暖的擁抱
綻放陽光 編織神所造的夢

(十一)信經

我信上帝,全能的父,創造天地的主。
我信我主耶穌基督,上帝獨生的子。因聖靈感孕,由童貞女馬利亞所生;在本丟彼拉多手下受難,被釘於十字架上,受死,埋葬;降在陰間;第三天從死人中復活;升天,坐在全能父上帝的右邊;將來必從那裡降臨,審判活人死人。
我信聖靈。我信聖而公之教會。我信聖徒相通。我信罪得赦免。我信身體復活。我信永生。阿們。

(十二)代禱

代禱前啟應:

啟:你哋要先求父嘅國同義
應:天父啊,我哋願意奉你獨生子嘅聖名先求你嘅國同義

慈愛信實嘅上帝:
你以你嘅聖子親自作僕人嘅樣式,使我哋知道點樣以「行公義,好憐憫」嘅彼此服侍。
我哋聚集於此際,為我哋自身同其他人嘅需要代禱,並全然呈獻喺你嘅信同愛中。
求主幫助,加增我哋各樣所需要嘅: (包含為教會、香港、全世界香港人、連登、全世界、氣候祈禱)

為明白今日所選讀嘅經文內容,我哋祈禱。

為連登堂事工祈禱:
天父,我哋黎到您面前,求您保佑連登既事工,就好似耶穌基督咁,預備我哋嘅心去面對苦難。

求您賜給我哋勇氣同智慧,好似耶穌咁,為真理同正義站出嚟,即使要面對困難同挑戰,都唔會退縮,堅持到底。

求您嘅愛充滿我哋每一個人嘅心,讓我哋可以互相扶持,共同前行,就算世界充滿黑暗,都可以用您嘅光明去驅走。

祈禱奉主名求,阿門。

為香港各宗派教會祈禱(普世大公教會,合一):
我哋持續為我哋嘅家鄉 香港 祈禱,求主再賜慈愛同公義降臨呢座城市,使香港人今生可窺見神國,作工有收成,平穩嘅生活,就嚮往慈愛同公義永遠互擁嘅天國。求主以真理之靈主宰連登,以真話趕散犬儒及人為嘅輿論,不被世界所模造,使大家嘅心思不致被惶恐纏繞,又有分辨真假之能。我哋又為所有KOL祈禱,叫佢哋善盡言責,促進大家意願邁向正直。我哋又為散居喺海外嘅香港人祈禱,求主保守佢哋喺異地嘅生活,同埋唔放棄關懷家鄉嘅心志。

為香港既社會祈禱:
主啊,我哋黎到您面前,求您賜智慧畀啲做立法工作嘅人,好讓佢哋可以明智地處理每一件事。
我哋為香港嘅基督教界禱告,求您喚醒我哋嘅心,帶來屬靈嘅復興,使我哋每一日都活出您嘅愛同真理。祈禱奉耶穌的名,阿門。

結語:
主啊,求你以你嘅恩典模造、轉化我哋,使我哋嘅智慧同信心都加增,不致意興蹣跚,直到我們完成你所託付嘅事,進入你嘅和平境域。

阿們!
(from RCL prayer)
(十三)奉獻

坐係天上面既主,我地將全個身體獻上比你作為活祭,求你悅納。

讓我地記念你既聖工:

(1)信望愛 聖經資源中心 (位於台灣) https://www.fhl.net/main/fhl/fhl6.html
(2)中國神學研究院 (位於香港)https://give.cgst.edu/tc/
(3)夏達華研道中心(位於香港)https://hadavar.org.hk/supportus/
(4)耶書亞研經中心(位於香港)https://bmy.org.hk/donation/

求使我地係你面前成聖,求你掌管我地既生命,將我地陶造成啱用既器皿,用巧工雕琢我地每一部分,用你既杖、你既竿時刻管教,我地就記得,我地先至係你既聖工。阿們。

(十四)三一頌

https://youtu.be/Dnnts8q7JJ4?si=qtCSfbQF2nXxG6_N

(十五一)祝福

我地同心領受祝福。

民數記6:24-27
//24 願耶和華賜福給你,保護你;
25 願耶和華使他的面光照你,賜恩給你;
26 願耶和華的面升起照耀你,賜你平安。’
27 他們要把我的名放在以色列人身上,我會親自賜福給他們。”//

(十六)差遣

約翰福音21:19
//19 耶穌說這話,是指明彼得將會以怎樣的死來榮耀神。說了這話,就對彼得說:“你跟隨我吧!”//

*感謝主

(十七)散禮詩

原始和聲《逾越》
https://youtu.be/AkUIi-zYEBE?si=b_XkiqErKBLK6nlI

關於基督教連登堂:

連登堂歡迎所有人入黎認識神同敬拜神。

(1)成立

基督教連登堂於2023年6月11日成立,本會成立既目的,係希望教會可以入到大家既生活中間,因為有巴打絲打因為各種原因冇參加定期聚會,又有從來未踏足教會既慕道朋友,神想比你地知道:佢冇唔記得你地。

路加福音19:10
//10 人子來,就是要尋找和拯救失喪的人。”//

本會無意取代地方堂會,同時鼓勵各位巴打絲打參加實體崇拜。

(2)信仰

本堂相信聖經為神係歷史中間透過人手寫既啟示,並以聖經為最終權威,以神既教導作為行事為人既最高準則。

本堂相信聖父、聖子、聖靈三位合一神,如使徒信經及尼西亞信經所述。

(3)得救

羅馬書10:9-11
//9 你如果口裡承認耶穌為主,心裡相信神使他從死人中復活,就會得救,
10 因為心裡相信就得以稱義,口裡承認就得到救恩。
11 經上說:“凡信靠他的人都不會蒙羞。”//

得救示意圖:

(Jean-Léon Gérôme《基督殉道者既最後禱告》, 1863)

(4)譯本

由2023年8月13日開始,本堂採用「環球聖經譯本」(2022) 作為經文,跟住7個原則「以現代漢語清楚表達聖經原意」。部分譯名(同標點符號)都同常見既有分別,敬請留意。
https://www.wwbible.org/%E7%92%B0%E7%90%83%E8%81%96%E7%B6%93%E8%AD%AF%E6%9C%AC-4
如有需要,請參考「和合本2010」、「新譯本」、「思高譯本」、「呂振中譯本」、「現代中文譯本2019」、「新漢語譯本•新約全書」等等。

(5)同工

本會公開邀請主耶穌入面既巴絲打參與任何崗位既侍奉,包括但唔限於:主席、講者、讀經、領禱、領詩/讚美/詩班/樂器、統籌。

有意一齊係呢D位置敬拜上主既話,歡迎落去圍爐區留返個名,或者直接 email 去 lihkg.church@gmail.com 。

(6)入會
連登堂暫時冇任何行政工作/重大決定,係需要區分會友/非會友。
全部人全部意見一視同仁。

(7)決志
如果大家想立志跟從耶穌,請自己同佢講明,同埋係人面前承認。
呢個係極之重大既決定,請三思。

約書亞記24:19-20
//19 約書亞對人民說:“你們無法侍奉耶和華,因為他是聖潔的神;他是痛恨不忠的神,他必不赦免你們的過犯和罪惡。
20 如果你們離棄耶和華去侍奉外族人的神明,那麼耶和華在賜福給你們之後,就會轉而降禍給你們,把你們消滅。”//

(8)水禮
好抱歉,呢度暫時提供唔到水,比大家透過水禮歸入耶穌基督既死同復活。
如果有意透過水禮公開承認信仰,請聯絡實體地方堂會。

(9)信主
信耶穌係同神建立愛既關係、成為普世教會既一分子、同成為地方教會既一分子。
生活上做返按聖經教導相應合宜既事就得,即係睇神比自己既生命重要。
為主而死都肯既,先好信。
大家係咪信,神知自己知。如果你決定信,我最大既功用就係鄧你開心。

(10)報導
好多謝低聲道既報導,為左方便大家了解本堂背景,以下係傳送門:
https://www.thevoicehk.com/news/202374-1
https://www.thevoicehk.com/news/2023714-1
https://www.thevoicehk.com/news/2023720-2

(11)參考
除非標明,本堂解釋聖經一般會大量參考古今中外各位講者,特別包括網上資源。

(12)媒介
Instagram: lihkgchurch
酒巴平安
阿拉!!
歡迎習巴
用阿拉伯文稱呼既創造天地、賜下律法教導、又成為肉身自甘卑微既主,都係好恰當
黎巴平安!眾巴絲平安!
為台灣地震災民禱告
點解夜晚先嚟做禮拜
將巴都平安,求神都憐憫佢地
因為太慢,係我唔好
✝️
歡迎哭絲
平安!
各位平安
一巴都平安
管巴都平安
黎巴平安~
你覺得連䜼堂達唔達到「弟兄和睦同居」嘅要求?
普巴平安
我睇就未做到果個幾咁美好既情況,起碼得我一個講冇人同我「一齊」講聖經

話時話,我諗多左陣,其實未必要斷開133:1同後面,即係

1嘩,正呀,弟兄居住,(甚至一齊
2 好似。。。
3 好似。。。)
果度有耶和華命定。。。
又諗到另一樣野,就係「居住」果個字都可以解做「坐低」,而係耶穌時期,會堂入面講解聖經既老師係坐係度,同今日掉轉:

路加福音4:16-21
//16 耶穌來到拿撒勒,就是自己長大的地方,按他的習慣在安息日進入會堂,站起來要宣讀經文。
17 有人把先知以賽亞的書卷遞給他,他就展開書卷,找到他所選的經文,上面寫著:
18 “主的靈在我身上,因為他膏立了我,去傳福音給貧苦的人;他差遣了我,去宣告被擄的人得釋放、盲人得看見,讓受欺壓的人得自由,
19 宣告主悅納人之年。”
20 他把書卷捲好,還給會堂的助理,就坐下。會堂裡所有人都注視著他。
21 耶穌就對他們說:“今天,在你們耳中的這段經文已經應驗了。”//

所以又可以咁譯:

詩篇133:1(另譯版)
//嘩!正到咁!甜到漏!
眾弟兄(姊妹)坐低[講聖經],一齊添呀!//
唔少現代文化入面,主禮嘉賓都係坐低講嘢嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞