姜濤咁嘅英文水平 其實係反映緊香港行母語教育係失敗

143 回覆
292 Like 40 Dislike
如果香港繼續英屬香港個陣咁英文教學
就算初中學歷程度 英文都唔會話爛到咁樣先啦

姜濤呢種情況 相信喺香港只係冰山一角
我見而家香港啲細路 普通話就好叻 叫佢講英文
淨係識得講fuck Yes No 唉
呢方面 新加坡又贏香港 全民行英文教育
從細開始就咁樣 新加坡人英文衰極都有個譜先
Well
英文唔好咪學,家陣資源勁多
Apps 一大堆

香港差唔代表香港人差
覺得香港侷促不如去外國行一轉
英文會飛躍式進步,因為連思考同溝通都係用英文
咁講第二語言造詣唔高好正常, 不過姜濤連廣東話都唔係佢first language, 有乜出奇

幾時有第十幾胎但係作曲填詞編曲都唔係佢
佢淨係唱啫又唔係唱得特別好, 咁計嘅話我求其唱k都生咗廿幾胎啦
英國個掃地阿嬸夠英文好
代表咩?

最緊要係姜濤藝術造詣,到時人哋鬼佬為咗追姜濤就學返廣東話啦
條友中三而已
不要要求咁多
就算個系統幾好都好
都總係會出現廢柴
雖然我絕對唔認同香港教育系統
但你搵個低低地嘅嚟做benchmark
恐怕都唔係好公平
姜濤係大陸仔喎
母語教學不知幾成功
邊到失敗😅
環境好重要 認同
香港而家的確係提供唔到咁嘅環境
笑撚死
香港幾時提供過呢個環境
50歲以上嗰啲連組織完整句子都有問題
唔好話我知你用班膠官做標準,好多都浸過鹹水
香港冇乜真正英文語境,除非自細讀國際學校大

至於差唔差
個人覺得商業溝通層面,香港人嘅wording太formal
anglophone自己友圍內公事上都未必會下下都咁formal
再咁樣落去,呢啲充滿old school同textbook味英文只會令新加坡人又多個topic可以講

不如真係轉中文主導算,由教育到職場,搞返好啲實業,唔好淨係靠做中間人搵錢
台灣日本韓國都係靠實業同本地文化嘢搵錢,唔通人哋中學大學又要強制全英文咩(就算KAIST都係唔多外國人take嘅course就索性轉用韓文教)
如果有一日香港學英文唔係為咗考試嘅話
學生就唔會咁抗拒

仲未講好多英文老師自己發音都唔標準教錯哂
你睇呢度仲有人多多藉口就知香港英文無得救

香港人仲以為自己英文亞洲第一?
大佬連菲律賓 馬來西亞d東南亞都唔夠秋呀而家

人地英文順到native咁

呢度睇過?
Business english打兩封email ok就收貨?

一出國就見真章
一出國,香港人英文算好嗰批
你既對手係日,韓,台,大陸,菲律賓,越南
未計伊朗,烏克蘭呢類

英文好唔好,冇得懶人
人人去到外國都可以學好英文
冇話唔得
香港人一講英文鬼佬心諗個香港人又開始講文言文
但係連登又有另一班人話點解要就人講英文
97前 香港啲學校提供到個環境嘅
嗰陣味有咩普教中 母語教學
只係嗰陣時唔係幾多個讀得成書咁解
關咩事,條友中三都讀唔到
中三要求咁高做咩
其實菲律賓嗰邊英文順唔出奇
嗰邊地區太多唔同語言,最後佢地用英文算 星期日行過留意下啲工人姐姐,有啲圍內自己係講英文溝通
大半封email都係passive voice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞