我地呢啲 poor gays,只能自己動手

20 回覆
4 Like 3 Dislike
轉貼

鞋唔痴喇, 打完又d攰, 不過念返起d poor 嘢

那些年, 風扇瓜了, 找技術友台問, d哥哥好有耐性教你trouble shooting, step by step, 當然你自己要不斷trial and Error, 果d巴打會教到你完全明白姨部野點運作保養......, 跟住禾記得好似再過左兩個星期左右都係覺得唔爽, 索性淘寶淘塊遙控板.... 因為d巴打已經教左你點接法, 定子線圈抽頭變速, 直流控制板原理.......所以你大概知點樣改法都得

那些年, 技術友台巴打教授
吊, 原來都咁多年, 重械着5.11 OD green褲

那些年覺得唔爽, 兩星期後就變左咁, 遙控模式

結論, 幾百蚊部都好, 念一念先, 頂多咪冇風扇捱幾日桑拿, 慳多少兼學到野,

其實重可以再改, 用arduino改聲控, 拍手, 人聲控, BT藍牙, wifi app......poor guy就自然多念頭, 但實用性不大多舊魚

還有技術友台教授埋保養耐用方法, 電容老退化會轉速慢, 摩打冇油啜軸唔郁要打油, 又要留意佢係用銅杯士copper bushing /啤呤 bearing, 兩者不同, 一個是利用吸油棉, 油毯保持杯士潤滑, 另一個油封啤呤, 兩者更換保養不同做法, 總之技術友台就械巧卵猛料

所以去電器鋪買風扇拆塊葉睇先, 行啤呤先考慮磅水

此機national, 9X年買, 記得係小學二年級左右買, 因為以前我成日用筷子隊入轉緊風扇, 隊爆個葉又要買過部, 打到一爛餐屎, 所以印象特別深刻

嘩, 重係松下電器Matsushita?唔信可以自己計下喇, 幾時由松下拆成幾個品牌, 幾時唔用Matsushita名, 之後再幾時又由幾個品牌統一成Panasonic, 宜家既P記都唔會見到姨行細字, 姨行細字=有內涵靚女

咁幾百蚊部姐整嚟做咩? 你細心睇下, 個膠殼, 鐵罩用成2X年只係發黃, 輕微生銹, 宜家果d三五年就脆膠, 奶罩鐵線甩漆, 成條生銹, 佢2X年都咁耐用, 扎實而不華, 宜家果d金玉其外, 新就不如舊啦

cow女都係一樣, 實而不華有內涵, 正正經經, 外表始終會有一日衰殘, 如果只係單睇外表並不能長久
買過把。。。
可惜思兄內褲是發黃皺蚊蚊
有兩部新P記, 三年都唔知有冇, 不約而同爛姨舊野
垃圾機

姨舊執既, 垃圾站周不時有荀野

你可能覺得禾好慘好poor, 但禾見隔離屋條友兩公婆一個揸巴士做, 一個學校文員, 但周不時同樓下柒仔吹水呃大量過期麵包 , 所以慳只係一個生活態度習慣, 唔係好鍾意下下換新, 而且慳先多野玩, 多念頭, 買就唔洗念比錢就有

禾刀想要過期麵包
梨都去七仔呃麵包
都唔知佢點開口拎, 有次見佢連樓下d爛菜都執, 揸巴士成兩三皮個月咁L癲都有
梨幫襯少d局茄咪慳到錢囉屙茄d野又貴
很想要吧
你會唔會縫你啲褲
格過價, 本區附近最平啤酒, 759, 友誠, 家興, 熱啤冇凍

家興執左冇lu

屙茄柒仔就近gym房有凍+啜啜
但兩間都唔係特別平, 有d似同業拆息, 今期屙茄姨隻做promo平, 柒仔就會買貴左, 好似大家輪流平咁, 屙茄好似唔知星期三四換價牌, 但屙茄周不時多d新野日本野咁

好似今日gym完念住近近地去竹丸買d鯪魚膠高, 當然又係高蛋白質啦, 吊啊48蚊斤, 重只少買15蚊, 大成街好似先廿幾蚊斤, 即刻收手

一斤十六両, 姐係維到3蚊両, 15蚊先得5両, 冇乜野食, 如果老野去大成街搭兩蚊車落去買餸都重有jetso啦

落去一日買埋幾日, 慳幾千銀
有一排都有, 阿媽幫禾補底橫
周不時深蹲撐爆左

不了
早排個風扇壞 淘左個電壓舊野黎換
同岩岩買個陣一樣咁大風
但要好似佢要換板就真係難好多
應該好易, 睇下械DC變貧窮摩打定係AC單相電容起動摩打先

兩者控制方法不同, 如果變貧窮唔係用線圈抽頭, 抽頭姐係winding tapping point變壓變速, 變貧窮複雜d搞frequency變速
唔色變貧, 個名唔老嚟好唔吉利

但google一下會可以搵到

或者去技術友台問
臭親禾
夠鐘做功課 收線
跟住去
又偷摸手仔?
唔上去
鵰那猩, 打左poor gays

係poor guys(仆乖) 更正

利申: 非gay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞