唔讀大學搵錢仲多過大學生

44 回覆
29 Like 39 Dislike
其實唔讀大學先係出路
如果你只計搵錢為衡量人嘅唯一標準,係。
地盤2000蚊一日
多位到返到你唔返
你夠力可以日日做
有幾多大學生搵到呢個價
但有人讀大學搵錢仲多過唔讀大學
而家藍領係好做過白領
以前就知識型經濟
而家就香港人做狗最搵錢
D白領位留俾紅底做

統戰你
畀啲數據嚟睇睇
你真係on撚柒鳩 首先地盤大部分工種都冇2000蚊日 同埋你一入行邊個比2000蚊日你? 就當你有2000蚊日 一個月翻20日咪又係得4萬蚊 大把人做兩三年嘢都有喇
頂盡6萬咋喎
Fresh grad 就話搵唔到啫,做幾年點會冇?
你都係返去睇你個mirror 套12唔知乜撚嘢算啦
是,不過讀大學唔係淨係計之後可以揾幾錢的,校園生活先正
大把
講得2000 證明你都冇做過地盤 根本冇可能有呢個價 好多師傅都係得千幾
幸存者偏差
啲撚樣又水9人過多幾個月有外勞,識普通話就1200,唔識就返屋企坐啦
做幾年已經周身
樓主個topic唔係唔啱,不過用地盤工黎做例子唔啱
加入某紀律部隊啦
紥鐵工會價白紙1550,有幾多人牛奶仔可以捱上中工拎1700-1800更加唔好講2000up既大工價
同埋地盤唔係樓主講到多位到求人返,有個fd冬天果陣成條team裁曬要搵工轉盤
做得地盤既知道身體唔可能長做所以當打果陣最多一星期放一日假,唔少人一個月得31日可以開到32工
另外你話大把人做兩三年有4萬咩工種分享黎聽下,可以詳細啲講下點大把人就更好
洗碗
又黎呢啲傻閪Topic李+ x都唔係大學生做到全港首富啦 咁你又做唔做到啊
做幾年野都揾200k一個月啦
先唔講不如統計一下
大學畢業同唔係大學畢業嘅平均薪金

單單見到身邊大學都冇讀過嘅朋友
同大學畢業果班 講野如諗野都已經唔同
識人同見識又唔同
班低學歷人口講就開口埋口錢唔緊要果啲大道理
事實上最睇錢就係呢班人
窮果時就識講錢財身外物最緊要開心呢啲
但真係搵到錢果時就晒錶晒車
反觀大學果班好多人已經出身係小康家庭
佢地眼中嘅錢真心唔覺係咩 因為佢地圈子有錢嘅人大把
反而好多人明月有能力搵多啲錢
反而會去做啲自己想做嘅野
做設計 做社工 義工呢啲
真心係大學識到有呢啲高尚諗法嘅人遠比果班低層多好多
睇科目 非專科出黎做既野無門檻都係普通文員黎
成世都係出得呢份糧
大學生上升潛力高好多
如果入跨國大公司or政府工就肯定學歷行先
用你個數計 返5日先等於人地3萬5 15個月糧咋喎
都未計假期 醫療卡依d
https://www.censtatd.gov.hk/tc/web_table.html?id=210-06315
中位數黎講學位最高
學位以上仲有好多專業人士
你拎地盤工人同文員仔比無得比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞