議員:若港股低迷「生存唔到」可考慮開拓中東市場

18 回覆
2 Like 7 Dislike
立法會金融服務界議員李惟宏表示,由於證券行的經紀業務競爭激烈,故需尋找其他更有前景的業務,導致如第9類牌等相關牌照數目增加,以往證券商依賴新股及港股業務,若市況差就「生存唔到」,言明若證券商不轉型,難逃被淘汰命運。

若港股低迷就「生存唔到」,而現時可考慮開拓新市場,例如吸納中東及東盟市場,令客群更多元化,另亦可豐富其自身產品及科技方面。

https://www.stheadline.com/stock-market/3332329/%E5%88%B8%E5%95%86%E5%80%92%E9%96%89%E6%BD%AE%E6%9C%AA%E6%81%AF-%E4%BB%8A%E5%B9%B4%E9%A6%96%E5%AD%A314%E9%96%93%E5%81%9C%E6%A5%AD-%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E5%B7%B2%E5%9F%B730%E9%96%93-%E8%AD%B0%E5%93%A1%E5%80%A1%E6%8B%93%E4%B8%AD%E6%9D%B1%E5%B8%82%E5%A0%B4
同一新聞開兩post
老貓洗版撚
點解人地唔去倫敦?
佢每篇新聞都抽一句當標題開post
一篇新聞開十個post都得
波叔整咗隻沙特etf啦 賺緊錢架
港股收埋堆妖股垃圾成份股

就算中國公司有實力都去美國上市
隻隻成份股都可以腰斬再腰斬,之後上唔番,我實在唔敢買
依家政府真係好多傻鳩
中東有錢 但唔係傻

你地又講撚到人地人傻錢多咁
好似任你拎
人地中東早幾年已經識買AMD
點解會覺得中東佬會俾錢
政府同議員成日以為講左就做到咁
冇錢搵邊個會放錢係到
個政府依家係問人拎錢
可能港股要人,大家回家吧
講嘢唔經大腦,人地中東佬好醒目實際,你冇錢賺,係唔會埋來,乜都同你算到盡,點會俾你落到疊㗎,傻傻地
中東佬有美股唔買,有新加坡唔去,黎香港比你割韭菜?
其實中東除咗石油外仲有咩實際工業
一係就巴機土炮整車業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞