唔明點解班gay lo / lesbian會想 “結婚”

269 回覆
137 Like 269 Dislike
結婚自古以來都係講男同女既結合同commitment, 係社會上加埋legal context 有特別權利。 “結婚”本來就係一個男+女既概念。

男男 同 女女 如果想結合點解唔改其他名?例如男男 叫”結義”,女女叫”結蘭” 再外加一套法律權益比呢兩set野咁咪解決曬囉。第一異性戀可以保留結婚嘅獨特性,gay lo lesbian又有屬於佢哋自己嘅結合方式咁不知幾好。transgender 都識創造唔同嘅pronouce啦,點解班gay lo lesbian係都想要侵佔”結婚”呢個從來只屬於男女結合嘅概念
連登咁多同性戀冇人黎講下?
關你撚事咩
應該先研究 LGBT 背後既社會成因先
緊係關事啦,而家同性戀入侵緊從來只屬於異性戀既概念想改變到所有人要接受佢地,咁係侵犯緊異性戀既人。比人侵犯緊係要兇聲架啦。同性戀應該去創造屬於佢哋組別嘅嘢而唔係入侵人哋組別
叫民事結合 Civil Partnership
https://www.gov.uk/marriages-civil-partnerships
在南非,隨著《民事結合法案》(Civil Unions Bill)在當月早些時候獲得國會通過(國民議會230票對41票;省級事務委員會36票對11票),同性婚姻於2006年11月30日正式通過。
創造多d新名係想包容多d唔同組別既人又損害唔到原有組別既獨特性
呢d位又唔學下he she they themm Ze Zir Etc
同性唔應該叫"婚姻"
婚姻係屬於一男一女
結婚係有男同女結合既意義?
文字上既野是撚但啦,整多幾個字仲多鳩餘
利申:異性戀+中文差
泰國司法部在2018年11月初提出最新版的「同性生活伴侶註冊法」《Same Sex Life Partnership Registration Bill》草案,同月12日到16日也在曼谷、清邁等地舉行公聽會。根據最新版的「同性生活伴侶註冊法」草案,伴侶關係在法律上是「民事上的結合」而不是「婚姻裡的配偶」,其法律用字是『伴侶』
[...]
2024年3月27日,泰國國會下議院大比數通過同性婚姻法案,預計會獲上議院通過,並在泰王御准後120日內成為法律。
即係關你乜事?

人地想結婚你唔滿意咪唔好理.
佢屌左你老母定殺左你老豆?
都唔撚會有人同你結婚架啦
理咁多做咩
將啲Tomboy全部送去比伊斯蘭聖戰士玩
我係異性戀,我無比人侵犯
反而以前西方女人唔比投票,之後比,先係入侵緊從來只屬於男性既領域
解釋左點解關事你又無視
當你比人踩到上心口已經太遲
「婚姻係屬於一男一女」睇你係法律定義還是一般日常語言
各國法律對於婚姻都有唔同定義 (我睇唔到你係咪想專指香港法律定世界各國)
舉個例中国法律就無話係一男一女而係一夫一妻
《中華人民共和國婚姻法》將婚姻預設為一夫一妻、男女平等的婚姻制度,法律制定時,未考慮到同性婚姻以及其他形式的民事結合的需求和可能性。

2015年12月16日,孫文麟和胡明亮起訴湖南省長沙市芙蓉區民政局要求登記結婚,為「同性戀婚姻維權第一案」,他主張《婚姻法》原文並未要求「一男一女」,而是「一夫一妻」。而『一夫一妻』並不是指要一男一女的異性戀才能結婚,而是男男、女女、男女都可以結婚,這樣的法律才算是沒有歧視的。」

BTW 我已經舉咗例,喺其他國家法例上都未必用同性婚姻呢個字眼
可能就係照顧咗好似你咁呢部份人嘅一種意見
喺一般人嘅日常生活,點樣使用「婚姻」一詞就係社會約定俗成嘅語言習慣
而家同性戀入侵緊從來只屬於異性戀既概念想改變到所有人要接受佢地

呢個世界會改變㗎啦以前奴隸制皇帝制,你想keep 返?

一對人相親相愛點解因為一啲完全唔關事嘅人冇得結婚?

最撚憎你哋呢啲人,明明唔關你事就關心扮偽善.
岩呀,pronounce都係社會約定俗成嘅語言習慣,如果trans queer有人正名,咁異性戀都應該要有正名運動-「婚姻」只用於描述男女既結合,我地應該用其他terms去描述其他unionship
自古以來都唔一男一女, 係一男多女喎.
咁仲覺得你多9餘,你應該從根本上反對,
而唔係剩係要求改個名就比佢地做同樣既嘢
點侵犯你法?點解人類一定要係異性戀先?
中學有無學過寫議論文

結婚自古以來都係講男同女既結合同commitment, 係社會上加埋legal context 有特別權利。 “結婚”本來就係一個男+女既概念。

你提出左論點
你就要提出理據去支持你嘅論點
你首先要講點解結婚係自古以黎都係同本來就係男女嘅概念
然後要講點解男男或者女女唔可以用結婚依個名

咩support都無想點討論落去
都話結婚係屬於一男一女
點解男男 女女係都要同 “結婚” 呢個term,唔係萄葡撚啦
你創造你地自己既terms啦
你睇trans同queer都識創造自己既pronounce 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞