點解要生我出黎

64 回覆
109 Like 19 Dislike
又冇父幹
又要返工
生活仲又多煩惱
我對地球同人類發展又唔係咩關鍵人物
生我出黎之前點解唔考慮下我嘅感受
要無條件接受世界上一切嘅惡同苦,同兩老嘅經濟條件

人生充滿選擇?
錯,係社會入面有制度,有價值觀,有制度本身係束縛,而你要逃離社會要付出精力同接受好多生活上嘅不便。
社會嘅goods and services要用錢交易,所以你要返工!你要食飯交租!
人生本是苦!
點解要生我出黎受苦!

我要係我呢一代結束苦難!
唔生下一代係我對人類嘅仁慈!
我屌你老母!
我生你之前點撚知你條仆街仔咁撚厭世咩😅
嗯哼嗯哼嗯哼嗯哼嗯哼嗯哼嗯哼嗯哼嗯哼

你呢啲文配打丁一流
人係處於被拋狀態,

我地要透過未來之光照射出過往嘅虛幻唔真實,

從現在作出否定
世界有幾美好?你話我知,我都想唔咁厭世,日日係咁loop返工放工比老細捽,得星期六日過得比較寫意,有幾美好...
唔想戴套
問題係我唔係意外,我嘅存在係有計劃的....
養兒防老
準時俾家用
老咗唔去老人院要你照顧
點解唔搬
你唔出世,邊個做啲下欄嘢
點解你會中二病到諗自己對地球發展係唔係重要
你係咪日日幻想自己係一拳超人打外星人
你我只係人類發情及社會文化嘅產物。。
你唔想做呢對垃圾父母嘅仔女
同樣地 你父母可能都唔想要你呢個廢物仔女
冇野嘅 唔鍾意咪quit game。。
采你都有味,咪話自己唔重要囉
點解咁傻仔去返工?
去做slash,然後其他時間做自己想做既野啦
唔係問你重唔重要呀
係問點解你會將「自己對地球發展是否重要」睇到咁重
又真
七百萬人入面你父母可能只係出生中下
你都只係大眾人既其一
但你又幻想自己可以係頭個10%人
自己又唔努力

咁怪邊個 努力過都話呀
上唔到頭個10%
但上到頭30%都好過大部份人啦
生你出嚟係投資嚟,等佢哋老咗都仲有收入仲有人照顧,你想報復佢哋,而家就立即同佢哋斷絕關係
你都未get到重點
人生要努力呢個statement 已經好苦,努力讀書到頭來又係番份9-6(and OT)工
人生點解要努力爭奪地位,金錢,權力
呢啲全部都係社會嘅比你嘅boundaries

利申人工全港 top 20%,唔高但不過不失
點解要搬
開支差唔多(本身家用比唔少)
想試 barista FIRE
唔覺有問題,你冇咁嘅intellect 去理解我嘅想法我唔怪你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞