開唔到機。電腦野想求救

25 回覆
1 Like 3 Dislike
試左插第二粒cpu
之後就唔係次次開到機 同未必次次會有嗶聲

岩岩chok到一次bios話面。

依家開唔到機 係咪因為認唔到hard disk.. 所以入唔到window

想請問係咪再chok到bios畫面果時
跟下面咁做就可以
https://youtu.be/TbVxfzDqp7Q?si=NHPYkNCUECLLhsLc

唔該 and 打搞曬
好簡單 SSD接觸不良
插好cpu風扇未
大大隻CPU Fan error...

7700k, HDD, 夠鐘買新機
插返去cpu fan個位了
我google下先
本身粒u係i5 6500
頂左好多年
你直接拆咗SSD條線,祈禱10秒再插返就得,然後如果開機黑mon load耐咗就等吓佢,可能等10分鐘都唔定。
感謝本身無郁過條線
無諗到衰呢度
風扇都唔插
你粒U燒撚左啦
試左 依家都係無嗶聲 黑screen
開唔開到機?黑screen咗幾耐?入唔入到bios?
岩岩試左正常咁插
拎左走粒電池餅 開到機 去左bios 畫面

撳F1 to run 之後 依家黑畫面
咁樣我之前多數等多陣就得。

你記唔記得喺bios右邊佢認唔認到個SSD先
唔記得影
但頭先係呢個畫面

認到SATA_6
無左SATA_4

cpu fan error 今次無左 (

撳完F1無跳入 bios..直接黑
你window係裝喺邊個disk
要睇睇先

衝到入去 kingston係window手指

岩岩試enable RAID ..黑畫面 等緊

可能係某隻SSD/HDD壞壞地 搞到load勁耐
試下拔晒d SATA 睇下會唔會bios load好慢

如果冇插SATA正常 就由windows隻開始插
一隻隻插番落機開機試睇下係咪有隻壞
好 唔該
依家叫屋企人整緊隻window11手指

基本依家係拆2032電池 -> 有機會入到bios
->入電池 -> 開唔到 咁機chok chok 下 博入到bios
應該似harddisk壞壞地

同埋呢個位唔係次次開機有燈
開到機都係有燈 先識嗶

ching吉窿對準啲呀
就咁睇電源插好似冇燶應該正常
唔好插完屈條線去反方向就得
HDD仲讀到就backup完換左佢可能解決到問題
依家我當兩個harddisk係壞咁搞
其實50..100蚊收隻WD 1TB ..裝windows
係咪有得諗😅
試下重插ram
抹下條ram既金屬位同吹下個slot
好多時接觸不良會開唔到機
執左隻二手harddisk
裝到window..個又係裝完 ..自己restart後
黑屏 依家黑左5分鐘

唔知係hang左 定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞