結左婚、生小朋友=完滿人生?

44 回覆
22 Like 10 Dislike
你望吓啲人結完婚,生完小朋友嗰啲煩惱

在嘗試搵搵身邊幸福婚姻嘅人為數係幾多?

你就會有答案
又係呢啲on9 post,
響連登呢種言論圍爐取暖最柒啱
完滿人生 = 人生已完
係真實面對嘅處境
差咁啲野 差咁層樓
你唔好亂嚟
喺香港結婚生埋仔係人生玩完
窮人生仔害左下一代,只係老一輩嘅人諗得好容易
無限loop嘅嘢,老母日日嘈嘈嘈但她唔諗咁嘅環境講咩結婚生仔兩代窮,仲想窮多幾代
咩都話呢樣驚痕嗰樣驚痛,咁做人你自己都失撚敗啦,你唔直接跳樓重刷?
吓,五子登科喎
為竹政權又好,為未來人類社會又好,為咗人類呢個群體,點都係生小朋友先係對人類未來最好,即使生個蠢人都好

人類基因上就係想傳宗接代,所以人類先有幾十萬年歷史,至少上幾代人多數都係咁

所以你諗係咪完滿人生其實冇意思,因為你生完都會冇咗好多嘢,咁冇咗嗰part你嘅人生仲係咪完滿呢?除非你好撚有錢,有錢到點使都使唔晒,生出嚟嘅小朋友係你幾多錢都取代唔到嘅嘢

所以到最後都係睇自己,到底你想追求利己嘅嘢,定追求生個同你血緣上最親密嘅人,點揀都唔係錯,錯嘅係你聽咗人哋嘅睇法嚟決定自己嘅人生
呢啲思想咪就係政權維持有韮菜嘅方法
直頭係自古以來深殖人心嘅思想改造
兩樣做齊 真係 完滿
外國撚 見到d人拖住幾件細路
食飯嘈住曬 搭飛機失控 係街亂跑
雙親一係控制唔到 一係索性擺爛唔理
更加覺得生仔係需要有門檻
就算有樓 基因唔好遺傳俾下一代 過敏/濕疹都玩撚死你
無錢就更加咪撚生 生完要佢捱窮受苦

有d仆街生撚完心知出事 想拖人落水就會走去催人生仔
美其名 你生左就知好滿足好開心

另一半返工試過有同事問佢點解唔生仔
重走去用四十分鐘 八個字時間同佢講咩人類繁衍 下一代傳承
我屌佢老母呀 你自己咩料 學人講繁衍
憑乜要你d普通人基因延續?
多謝你意見呀
好多人就係鍾意逼人接受佢個套諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞