香港政府官方:移民淨流出人數 至少57萬人 [數據顯示]

364 回覆
242 Like 265 Dislike
由2020年起至今,有57萬人走了,佔了接近20%人口
如果走得嘅都咁上下資本,再用82法則計算成立的話,20%人帶走了80%流動財富,即經濟只有原來的1/5
再加上轉口港生意由 新加坡 接管及 極大量外資撤走, 長遠嚟講冇得救。
阿根廷當年都係經濟第一都可以由盛轉衰, 即係乜嘢都有可能包括 中國香港。

0-14歲:這一年齡層的人口數量較少,表明出生率較低。
15-29歲:這一年齡層的人口數量較多,表明過去的出生率較高。
30-44歲:這一年齡層的人口數量開始下降,表明生育率正在下降。
45-59歲:這一年齡層的人口數量是金字塔的峰值,表明這一年齡層的人口數量最多。
60-64歲:這一年齡層的人口數量開始下降,表明死亡率正在上升。
65歲以上:這一年齡層的人口數量較少,表明人口老齡化程度較高。

綜合來看,香港的人口結構正面臨著人口老齡化和生育率下降,人口老齡化導致勞動力短缺和社會保障成本上升, 成本關係 因此大灣區 的低成本支出可以彌補這點 ,也令到社會福利需求增加,政治參與率下降和政府政策調整。
好快會加稅 人口結構有問題再加經濟轉差
留港撚值得擁有
大力懲罰年輕人
82法則適用咩
乜嘢82法則
走既都係死窮鬼

留低既都係愛國愛黨既有錢人

你個82法則錯撚哂
香港其中一個賣點就係稅平
加稅又可以趕走一批唔夠愛國嘅人
一車車大陸移民填番條數咪得囉
有無64法則
點帶走80%財富
最有錢嗰班本身都外國passport唔洗走住架啦
經濟學家
過去一年反而最多?
不過咁都正常
頭一兩年走個d通常較窮
有錢個d要慢慢賣資產,搵學校,安頓好
即係下年可能keep住咁多
連登 82法則

8成 on9,樓主應該係呢8成入面
而家都交緊70%累退稅
仲可以點加
連登82法則
有疫情之前 無咁方便走
80%財富
吓 又話無人移民既?
之前呃鳩市民定點?
如果淨流出57萬, 點解香港人口一直增加?
樓主就嚟可以角逐落貝耳經濟獎
唔係引入好多專才?
老人家退休,或者財自左唔使交稅,唔一定係移民先派少左稅單,沒事兒沒事兒
帶走左80%錢走
咁點解移民果d地方都有經濟問題?
照計呢班人有錢 消費能力好高
570k / 7.5m = 20% 你點計的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞