[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring (98)爆左機/未爆機/仲玩緊既都入黎

194 回覆
1 Like 1 Dislike
You will witness true horror
ER算係from soft 做得比較差既一隻
Boss設計差 暫時只係享受打 折肢 同埋蒙葛特 今集啲boss一係太易好似滿月 同埋 碎星 一係就靠大範圍AOE 超長combo 黎提高難度

墓穴係多但都幾重覆同悶 地圖大但係好多位冇左以前咁有心思 望下Caelid就知出事

依隻都算係DS2後第二差既一隻
我由新向舊玩就覺得以前好玩 d
以前無咁多重複既支線野

我個新人仔清墓
直頭係睇住攻略過撚左佢算
然後去到 final boss
又係打樹靈
我都覺地圖設計大但冇咗好多心思...
我自己鐘意冇open world個種玩法多d
資源唔夠
我覺得墓地既獎勵吸引 d
我會有 d heart 清
仲記得當初玩DS1 行到某個位 突然原來係通返去fire link shrine果種驚喜 ER可能太受Zelda影響 要整到個地圖大一大 同加超多墓穴 反而冇左魂系最初果種感覺

Boss戰又係 以前係比你研究節奏 記pattern 走位攻擊
依家下下追求華麗 超大aoe 超長combo 奇怪hitbox 用黎人工地做到好難打咁 用戰灰屈boss又突然變easy mode 結果成隻game好唔平衡同inconsistent
奇怪hitbox應該ds2最離譜

其實由ds1開始,call npc都會變勁易
完全唔會比er難
反而骨灰唔識飲水
Ds3差唔多隻隻boss call到兩個npc出黎圍毆
仲要識行開回血

地圖真係冇乜好講
Ds1世一
無 easy mode 會少好多人玩
你睇好多唔關事 YouTube 都用屈機武器同骨灰爆到機
就知重要
銷量同GOTY都證明左FromSoft做啱決定 成功走入主流market
以前我用屍山血海同佢打
今年想用盾反普通斬
暫時只欠水鳥第一階段未避到
第一隻魂系game係bloodborne
當年係起點 兜咗成個成鎮 係另一邊鐵閳行番黎
嗰感覺好特別
ER boss既hitbox係好唔consistent 一時好準 一時完全睇唔明 尤其啲grab attack (eg Astel) 同spear thrust 可以好離譜 我覺得都係FS用黎夾硬提高難度既方法
你盾反就要學識圍住佢走
我反左兩個星期
先可以無傷加 level 1 木棍過
好折磨
個下抓技係要拖到好後先避到
我都成日死呢招
我DS1-3連DLC絶大部分boss都係自己打贏,我記得係第一集深淵之王magus召咗隻幼年Sif出黎玩同第三集Freide要召NPC之外其他都係自己打到
但到咗Elden Ring我覺得好多boss怪怪地咁,可能係啲快慢刀同你所講嘅,令到我冇乜心機研究d boss,又或者係我對open world冇咁有心機打...
大個左無乜心機打機者
打到Castle Sol 突然啲怪厚血 同poise高左勁多咁設計真係好玩咩
呢度都最後階段
唔通仲一刀一隻咩
我git gud 左喇拎左medallion
其實唔知咩係 got gud
破唔到水鳥第一階
繞圈圈到佢pat pat再碌地
都要俾佢劈中
如果好近好近
用行圍住佢
佢一落個下就碌兩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞