想買部MacBook 剪片 PR AE用

57 回覆
1 Like 29 Dislike
識用PR 識用AE 既人竟然會問
買mac studio 買唔起就儲下錢。
岩啦
屌下屎眼咪算
用MBA畫乜圖
岩呀 屌你屎眼爽過畫圖
學緊ja 😂
對電腦冇咩認識😂
加多少少用呢部
唔會啦 想拎出街用
打算買m3pro個部 平平地 好似又好勁咁
呢部打機架wo
唔好呃我唔識嘢
電莖乃科技之端
好多benchmark都試埋整片
唔信問下硬件台電莖膠
搵食機就唔好慳啦
認真諗下,係咪一定要用laptop?
如果唔係,砌部N卡PC一定好啲
做heavy duty graphics肯定好10倍
托部機出街用?
Heavy duty 野搵M3 黎做都唔用 CUDA?
我係問樓主唔係問你

好人好姐點解一定要出街剪片?

mon又細過PC,仲要用電池推GPU

中階N卡PC已經贏幾條街,仲未計PC可以打機,又可以跑neural network
冇CUDA真係無謂投資落去
行咩graphics嘢AI嘢deep learning嗰啲
乜都唔係主流,冇support
#32 樓豬補充返拎出街用

PC 本身都係冇mon, laptop 一樣可以外接mon 用埋docking 駁夠3, 4 個moon都得

laptop 插電用個陣係用火牛電

而且依家都唔係十幾年前既laptop, 性能已經好唔同
用緊mba m2剪片

你預ren片出嚟要用啲時間,同埋中間load片多effect會疾下
所以我就建議樓主諗清楚,heavy duty係咪百分百必要拎出街做

好似你咁樣用laptop當係PC咁用,又插電又插mon,幾咁多舊魚

淨係講heavy duty性能,laptop已經唔會贏desktop,仲未計$$性價比
而且,而家啲macbook,連SSD都係焊死係底板上面,壞咗ssd資料冇晒,最少要換底板,貴到喊

如果日日夜夜用部M3剪片,隨時會刷壞隻SSD,等於壞底板。識人通常係會外接隻高速SSD專門用黎剪片,專刷heavy load

如果用laptop用到要外插mon + 插電 + 插ssd,真係一個字柒
想有型有生活態度,買最平版本air已經足夠

慳返一大舊錢,夠用黎砌部認真剪到片嘅N卡PC
真係唔明點解咁多人 (特別係D Youtuber) 吹捧用M1M2M3 去剪片,明明粒 M系只係擅長某一少部份嘅剪接用途

定係D Youtuber 以為佢地果D 狂加字同叮叮叮聲嘅 style 就係剪接嘅全部?
絕大部份target audience係同樓主一樣會問「剪片買咩macbook好」嗰種

點解係mac? 型囉 呢啲行業好似個個都用mac
點解係macbook? 因為唔會捨得/唔夠錢買mac pro
點解唔係pc? 因為枱機唔夠型/唔識啲spec
諗住好似啲youtuber咁digital nomad拎住部mbp周圍都可以做嘢但買完之後99%都係放喺屋企
desktop係有佢好處,但事實係好多公司都轉緊行laptop + docking station 去取代desktop, laptop 只需由docking插入最少一條type C 就可以同時供電+data transfer, 其餘mon display port/lan/keyboard/mouse/mon usb 都係插去docking 度,全部野都可以收得好好睇睇

ssd壞用MacBook就冇計了 , window laptop 好多唔係焊死
咁始終都有人鍾情全套apple 體驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞