[淡淡末日] 鮑威爾:聯儲局其他委員都相信今年內會減息

56 回覆
6 Like 14 Dislike
【有線新聞】美國聯儲局主席鮑威爾說,與其他委員都相信今年內會減息,在作出決定前最重要是平衡風險。
鮑威爾說:「我與其他委員都相信聯邦基金利率在今次加息周期已經到頂,如果經濟情一如預期持續增長,大部分聯儲局委員都認同在今年內開始減息是合適,當然未來情況仍有不確定,正面對兩方面的風險。減息太快或太多可能導致通脹反彈,結果會導致更嚴厲的收緊政策,去令通脹回落到2%的目標水平。」
鮑威爾重申聯儲局的決定不受選舉或政治影響,局方會保持客觀、公正和具透明度,去維持聯儲局的公信力。

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/214134/%E9%AE%91%E5%A8%81%E7%88%BE-%E8%81%AF%E5%84%B2%E5%B1%80%E5%85%B6%E4%BB%96%E5%A7%94%E5%93%A1%E9%83%BD%E7%9B%B8%E4%BF%A1%E4%BB%8A%E5%B9%B4%E5%85%A7%E6%9C%83%E6%B8%9B%E6%81%AF
終於都肯減息
不嬲都CONFIRM左會減
但唔知幾時
減左先講, 講減息講到快2025
其實減係一定減架啦
只係幾時開始減、減幾多、減幾多次
今年必減 大力減
減息幫到幾多
香港樓價係同前景掛鈎
市場price in年尾減三次,都係要比4.5厘息,減0.75%,話多唔多話少唔少啦
減完樓市會上番太空?
北水排洪咁黎香港買樓
3月->6月->今年內
之前夠話攪得掂唔會加,on9
由2023年講到2024年,年頭講到年中咩人會信減息
呢個之前我講過
五一好多大陸人黎香港掃樓 掃
哂一手,二手都買爆
應該會減到去3%-3.5%
係咪好囉 經紀終於有飯開
烏克蘭打贏俄羅斯先講

一日唔打贏 俄羅斯 美國都要靠高息口 壓通脹
鮑SIR都咁講
唔減息佢地都唔掂啦就算通脹再升都只會改一改條式
前兩日先話唔急
今日又話減
條友自己炒波幅
唔急,唔係呢幾日減
但係下個月就可以減
學大師話齋,聯儲局減息唔係因為控制到通脹係因為經濟梗係唔掂
大師就算數啦
今年通漲會再升
點先為之大力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞