點解港鐵唔整特急/準特急/急行/區間急行/快速/普通列車?

75 回覆
2 Like 30 Dislike
佢都話左你知物理條件上做唔到, 因為得單軌, 你覆"唔係藉口嚟"係學術討論緊?
既然你係為駁而駁既, 就預左要開拖架啦
比人屌返轉頭就話學術討論, ON9?
1.技術上
大多數鐵路只有一條軌

2.人性上
魚蛋論
點解呢個站有超特急 我個站無
去到最後一定係超特急都越來越多站
你睇下堆特急巴士線
好多都越加越多站
想問一條荃灣線
可以飛邊個站?
但係去唔到東涌
成田線 vs 成田特快
東涌主要係容易做,屯馬雖然長但係由頭搭到尾唔多,不過屯門出市區都耐
東涌屯馬都話加咩小蠔灣、洪水橋,所以兩個都會愈嚟愈慢
個諗法係好,但係東涌撚冇份
記我早幾年已經有人問咪就係無地方 得一條軌囉
香港咁細⋯⋯⋯
啲老野一定會成日搭錯車
諗起住牛頭角觀塘藍田的人想過海,要在油塘站逼上將軍澳綫
明明觀塘區人口係多過西貢區
前西鐵段其實ok嘅,係九龍城嗰段做埋地鐵嗰份,馬鐵段做埋輕鐵嗰份,所以站又多又慢
大窩口最多留繁忙時間 非繁忙時間冇人
飛得一個站的話,準急都唔算
因為要賣樓
機鐵香港站上青衣站落會出唔到閘
馬鐵事實上唔算好短站距,最短仍然有750m,撇除極端平均都有1km。所謂多站同耐順係因為長度,城門河就係咁長,10km 已經係荃灣同尖沙咀嘅距離。本質就係市區地鐵,都已經長過日本舊線,紐約、巴黎。日本私鐵真係路面電車升級嚟嘅先會多~500m級站距(已經廢咗好多)要速達車種(但主因都係長過香港嘅距離),就算JR電車線一樣有。
因為預咗北港島線換線
不如話東涌綫令到冇埋觀塘線彌敦道走廊南延炮台山站過海?
觀塘線夠多人過荃灣線,西鐵夠多人過東涌綫... 一開始夠係觀塘線過海先,起好畀返荃灣線。
同埋藍田站整唔到對面轉車,而且東南九龍填海喺當時已經覺得危。最早都係諗觀塘線油塘總站,過海線北角--觀塘十字形架空地下轉車站--將軍澳市。
東鐵都有空間嘅,以前嘅直通車都係特急
本身東鐵站唔密,每個站都有一定需求,真係飛到嘅,得一兩站
會展某啲時間少人,但呢個區又景點又主要商業區,難
紅磡,九龍塘,大圍重要轉車站
沙田,上水,大埔多人,粉嶺開埋皇后山都會多
真係少啲,咪火炭同太和... 同非繁嘅大學
東鐵整到就整啦
大埔火炭沙田旺角依啲人多咪比佢地上車
迫埋站站停最好
變撚左機場快線
香港咁撚細
整黎托柒咩
已經夠多路線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞