台灣東部海域發生7.2級地震,日本氣象廳向日本沖縄本島及宮古島・八重山地方發出海嘯警告,預計最高會有3米高海嘯!

233 回覆
75 Like 8 Dislike
屌晒以上講鄉下既 on9

一張圖收晒你地皮

花蓮以台灣只有三千萬人口入面既十萬左右,咁大量既建築群遇上地震之下高啲啲既都咁易淋,但明明知道係地震帶之上都咁搞無乜規管地震抗震力工事?結果就係咁淋樓比人睇

難聽啲講句,就連倫敦外啲啲既細 borough 都可能無咁多高既建築群先叫鄉郊鄉下地方,唔可以用香港作為個標準去睇個世界既
沖繩大鑊啲
企係海到試下未呀ON9
花蓮係長期由花蓮王傅崐萁揸莊,咁所以又關中央咩事?
笑死
你問下有乜台灣人唔當花蓮係鄉下先講
台灣人黎講台北以南都係台南鄉下
沖繩全縣市外島都無乜事,就連海嘯都啱啱過左第一波都係輕微多左 1m

https://www.youtube.com/watch?v=VHn8FU8iRts&ab_channel=TBSNEWSDIGPoweredbyJNN
係台灣人眼中,花蓮真係鄉下黎
好似一震就會停,唔係倒塌/斷橋應該係車入面無野
花蓮好多斷層,唔會點發展
5級啊
假天花好輕姐,又唔係上面d 喉跌落黎
敢問一下,作為一個花蓮縣縣長,監管地區工作,其中一範即係加強地震防禦工事係咪內政??同埋我邊粒字講關中央事?

我唔只要講今次花蓮,我係屌晒全台灣,而大家都知台灣啲野真心明明可以搞得好好多就係唔知咩事無搞。道路安全問題係一個完美例子,大佬一味搞選戰活動但民生內政唔好好改善點選先?
咁咪係囉,有咩意思?我係指係行政上既講法唔係一般民眾話「屌你老味唔係台北都係鄉下」,咁我夠可以話「屌你老味唔係中環,咁銅鑼灣都係on9 鄉下黎既」啦?

我指既城市級別,係有晒佢地 black and white 根據,花蓮市係民國政府認可既

就連火車站都係全台灣四個大站之一就係花蓮

特等站計4座車站:

北臺灣:臺北
中臺灣:臺中
南臺灣:高雄
東臺灣:花蓮

由鳩你地 up 話鄉下都好,咁既建設程度叫鄉下所以對覺得「咁既程度縣市好似防震程度同幾廿年前無分別」我就想理解一下你地對「唔屬鄉下」既地方係點
咁花蓮城區係差不多沖繩既那霸或名護
真係鄉下又係另一樣野黎
無可能用成個縣出黎比
明明沖繩無乜事 都咁恐懼
其實好近架咋
咪撚教精佢啦
個on9仔活在自己世界
https://www.reddit.com/r/taiwan/s/0aB9Dy68EN
唔知打中個單位有冇人
你真係衝出黎柒
五毛blocked
連登真係好多沈旭暉之流
台灣唔熟,台灣朋友無幾個靠吹
台灣人有幾種睇法

最正規係6都就一定唔係鄉下
省轄市應該都唔當係鄉下
其他乜縣物縣台灣人都當佢地係鄉下
呢個係關乎有幾多資源去建設嘅

最大路係東面就一定係鄉下,正常只會有老人同細路留係度,要搵食嘅就去西面。城市人當係後花園,放假就去渡假兩三日。

再嚴格啲,高鐡有必停站就唔屬鄉下。咁最勁就係台北(兩個站),之後只有新北,台中同高雄。

最極端就係台北人,對佢地黎講台北以外都係鄉下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞