花蓮地震規模6.8 預估最大震度7級

461 回覆
108 Like 5 Dislike
係 應該台鐵 中間都有站嘅
如果個地面情況真係好惡劣
可能分分鐘有啲位落車推仲安全啲?
起碼可以減低返爆軚個風險先
都要照去㗎喇 喺公路中間唔上唔落仲危險
之前去踩嗰陣最驚就係遇上地震
如果係我應該都會好panic
希望兩位ching平安
好似全部捷運都停哂

上連登拗最好要有埋圖,如果唔係人哋會以為你copy條野出嚟大鳩佢

其實wind load 仲煩,如果棟樓唔夠卸力啲displacement 就會一直加上去

地震就一下過,一爆咗棟樓嘅capacity 就死,唔爆係咁震都冇事
希望佢哋冇事
收到 唔踩了今日
收到
烈度6-8即係黎克特制既級數幾多
首先你邊忽見到我有撐香港來笑台灣?
其次你講到自己唔係香港人咁
係個到 無鐵走 應該要踩到下個站
捷運泛指一個城市入面個鐵路
台鐵係指成個台灣個鐵路
台鐵停左都唔緊要,起碼你去站度會有人指條路你行
或者你需要援助都可以搵人幫手
一日未中,都唔信
中左先叫中
未發生可以預防,但未發生唔代表要信佢會中
我覺得如果份文件有詳細D既數據會好D
例如可以頂到幾多g,台灣係有寫,例如5強至6級就大約0.40g,花蓮好似好多都用緊0.32g既坑震物料,不過我都唔係好識
同埋好似有好多因素影響
豆腐渣

睇嚟有海嘯機會唔細

Copy 錯link

https://fb.watch/rcxj1yu9mX/?mibextid=wFJQ5J
你問吓啲職員其實係咪全部台鐵都冇?
如果係嘅 近鐵會唔會有住宿可以停留?
又或者有無得call車離開蘇花
(我環台無踩蘇花所以唔知附近環境嘅實際情況)
因為目前嘅情況好似搵住宿會安全過繼續向前行?
同埋一段路個落石已經咁嚴重
已經可以預想到後面嘅路都會係咁
(帶穩個頭盔 好重要 之前佢救過我)
CALL車應該都難,連FOODPANDA都唔開工
移民台灣真係要好大勇氣,完全唔明台灣有咩好
仲有應該要睇下新聞,會話你聽邊度封路
除左文字相同、野食平之外,我覺得一般至差
利申住過幾年
見到上面個x post, 應該都封晒路
如果搵唔到住宿 又call唔到車
反而可能你留喺台鐵站會最安全?
又或者問吓啲職員 同佢講你唔係在地人
而家個情況可以有咩選擇
佢哋都應該幫到ching嘅
海嘯警報解除未
係好撚勁唔係幾勁
只係開會文件又唔係code由佢啦

可能預備份文件啲AO又睇唔明,開會睇份嘢嘅議員又睇唔明

就費事開開吓會啲議員問幾g即係即大力,跟著個官又唔知點解釋好/已經完全唔記得讀書時候嘅嘢啞咗喺到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞