將軍澳私/居上車盤討論區(12)

41 回覆
0 Like 0 Dislike
繼續,開定先
近排望過安寧花園,怡心園,清水灣半島
各位會點揀 想2房面積 570萬左右
你簡樓光譜都好闊,居屋夾屋私樓都有

安寧地點好,超近地鐵站,管理費兩房應該800蚊以內
570萬宜家會唔會買到3房?
但佢啲窗好細,同埋設施外牆都幾殘下,走廊好8、90年代feel似舊麥當勞裝修,睇你介唔介意
最大問題係佢啲廳窗出面對正人地廁所,呢個有啲難頂

清水灣半島就睇你接唔接受到隔涉百無,但勝在私樓景好

怡心園就叫做平衡左啲,無清半咁百無,保養又無安寧咁差,同埋叫做有巴士直出隧道
將軍澳570萬內2房 居屋私樓撚望過 我其實心儀半島 呎數足同新鴻基樓用料好 之前都望過會所公家大堂都保養得好 但冇咩成交 唔知嗌咩價位
怡心只係得底層2房 唔係幾吸引我 3房又超左budget
570budget南豐同新寶城正d
有冇考慮加多50個買LP12
你嗰幾個選擇之中 居屋夾屋又殘又唔保值 清半開始舊同埋交通始終差啲
LP12雖然景觀差又係康城 但始終全新樓同點衰都叫有鐵
買清半你預長住嘅話 點都要洗三四十萬大裝修搞下啲廚廁
lp12就咁買傢俬住得 其實同你買清半差唔遠
咁既要求又接受到清半 不如睇埋峻瀅 但要買有裝修既單位
有睇過一排清半 你預570買到靚景既係得向避風塘
BC單位向將南海景唔使諗買到,
FG向山又有學校又有山墳, 個人唔太喜歡
係得返DE, 我見早排都有成過under 570 係幾抵玩
清水灣半島靚過另外兩個好多
新都城民生配套都齊,呎價又平啲,有無人住緊可以講吓有咩唔好地方?
去睇過樓
勁殘
講樓新

有錢買澳南
無錢買康城
24-26年樓 廁所天花預左8成單位都會漏水 除非你買靚裝
眼鏡房則難放傢俬
靚裝都可能會漏水
出面裝都幾靚都好
入面漏就仆街
新樓就算康城個堆,上次打10風或五百年一遇暴雨呀,大窗都吹爛啦!上晒東張西望,
新樓全部都落地大玻璃,用料有時仲差過舊樓。
窗台漏水大執就可以,最怕係樓上浴室滲水漏水,遇著衰業主就仆街。
請問呢度巴打點樣睇132 同137區影響?
132應該冇乜實際影響,得將軍澳南同維景可能感覺唔良好

137都係影響交通需求,但有排先知實際影響
其實佢個價同舊樓差唔多
既然有新樓揀,咁梗係揀新樓啦
自住兩三年再睇吓到時咩景都好
起碼唔使捱貴租
不過見佢下一期park seasons 就出
望住內園個泳池,個景都唔錯
同埋一落商場電梯就去到地鐵站都幾方便
廚房,廁所要做防水啦
浴室自己要搞防水,廿幾年樓住多一排唔多唔少都有漏水問題
首先要接近到康城既不便先 其次係新樓管理費又貴D 三來 如果依家有即時住屋需要 買二手樓就可以即住 唔係租樓成20個月 LP12 樓花成20個月
應該係我嘅問題
我覺得無論屋苑佔地同商場都太大
行死人
咁係因為舊樓隻窗細,大部分石屎牆
舊樓廿幾年石屎牆係唔驚爆玻璃,但會外牆入水
想漏水定爆玻璃,自己選
新樓都會漏,宜家玻璃幕牆1樓通到頂
防水差少少你都死,LP6有版你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞