如何巧妙地跣老屎窟一鑊金,令佢被解僱同冇得攞長期服務金?

15 回覆
6 Like 1 Dislike
Background: HR班大媽係老闆面前亂講嘢,令好多人冇得加人工,包括我在內

今次差啲令小弟連年假都要蝕俾公司

是咁的 小弟個post有樣嘢係全公司都冇人識做,需要當日放工前完成,咁啱小弟當日病咗,上司話可以補番假畀小弟,咁小弟亦都下晝有返幫手搞掂。原本就相安無事,但係今日個HR大媽突然打過黎同我講僱傭條例,話小弟補假果日(上司已簽名Approved)曠工,要扣年假補數。心諗wtf,今鋪你又想玩乜嘢? Text完上司講完話要扣年假之後,上司直接拎份form去屌鳩個大媽,個大媽當我上司冇到。之後今次係Director直接拎我份假form入去交,個大媽全程冇野講,但捉住個Director講咗成10分鐘冇營養嘅廢話。

至今次之後,想拜託各位幫手出吓計仔跣個HR大媽一鑊金,令佢畀老闆鬧到仆街被解僱同冇得拎長期服務金? 🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️
呢啲人好討厭,HRD仆街
真 所以想尋求各位大神嘅意見 黎跣佢一鑊金
要即時解雇又冇得賠

只有佢犯法/把公司機密資料話俾敵對公司/嚴重過失導致公司有大額損失

唔係點都係要出警告信先
要佢自己遞信
買起佢搵人做佢囉
俾少少錢南亞搞掂啦
記者朋友大家好
佢有冇講過d嘢犯23條呀
我已經報咗京
「咁啱小弟當日病咗,上司話可以補番假畀小弟」

補病假真係第一次聽

補假有齊approval,HR都夠膽當你曠工,唔憂做就直接佢勞工處,唔想搞咁多就射多日當補返條數
搵南亞食晒啲老女人等佢地陰陽調和都要報京?
港京日日食好西點會接盤
大媽係皇親國戚?
唔係
唯有cross dept集體投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞