貴州也想學深圳,靠香港人打救經濟,宣佈今年港人可免費遊玩貴州旅遊景區

259 回覆
235 Like 28 Dislike

貴州省文化和旅遊廳表示,為進一步加強與港澳台地區文化旅遊交流合作,從今日起至12月31日,港澳台居民入貴州旅遊,憑有效身分證件(回鄉證、台胞證)可享貴州省國有A級旅遊景區門票免費優惠。

被喻為「公園省」的貴州,境內既有黃果樹瀑布、織金洞、梵淨山、荔波大小七孔等自然景觀,又有西江千戶苗寨、青岩古鎮等古樸濃郁的民族風情和人文景觀。

景區包括:
秦漢影視城¥60的門票,港人免費了
西江千戶苗寨¥100的門票,港人免費了
荔波小七孔¥120的門票,港人免費了
安順黃果樹¥180的門票,港人免費了

香港人, 趕緊打救貴州經濟
深圳今次終於有競爭對手了
好多省市等住香港人嚟打救佢地
貴州領導又幾醒,調職去香港啦
如果不是香港人打救,中國完蛋了。
深圳賺香港北上撚既錢 賺到咁爽
你估其他城市唔流哂口水咩

今次真係見識到咩叫「水退就知邊個無褲著」
平時大陸人個個吹自己好有錢, 結果經濟一衰落, 就個個變窮鬼
相反, 香港呢幾年經歷咁多衰野, 都仲係大把錢, 可以周圍去旅行消費
香港又試下搞免費主題樂園任玩
貴州係邊
香港廢老捨得畀機票錢去貴州咩?
廣東省北面,鄰接清遠
其實大陸領導 同比卡超差唔多, 都係搞夜賓周 想引人消費

不過香港主要係人工高, 物價高, 邊個搞都無用
而大陸人工低, 物價低, 可以吸引到香港人去消費做大爺

其實以前胡溫時期, 大陸各個城市都有自己產業, 百花齊放
只係維尼一上台就亂咁搞, 搞爛成個局
結果家陣大陸各市 都要搞夜賓周 , 用消費去救經濟
我之前去旅行社聽過一個職員講,其實喺鬼國入面嘅旅遊從業者,自改革開放以嚟,一直都視香港人係寶,因為香港人有錢得嚟仲要人品普遍上比鬼國啲人好,鬼國啲人一有錢就擺起大爺款講緊你斟茶斟得慢啲就會當眾大聲屌柒你,但香港人通常會體諒。所以鬼國啲旅遊景區如果受香港人歡迎,佢哋係會覺得係一種光榮嚟
貴州有鳩鐵直達
真係睇住嚟搶
係廣西既北面,同廣東省冇接壤
可惜香港人口太小啦, 根本救唔到 大陸330個城市

如果當年英國唔止殖民香港, 而係殖民成個廣東
跟住成個廣東都變到香港咁有錢
真係好和味
咁撚遠 除非有莞式啦
梵淨山莊武功超勁
香港個d派去大陸搞免費食雪糕啦
深圳完了,港燦仔都去貴州見識中共国的美了~
反攻大陸消費
我想去青島玩下
可能有貴式
高鐵飛半價
要不是港人.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞