有冇人長期飲礦泉水

24 回覆
5 Like 3 Dislike
飲咗3,4年 冇飲煲過嘅水
其實有冇問題?
都飲左十幾年
交替住飲
水喉水唔好飲
礦泉水貴
你飲緊嘅水喉水又好健康咩
礦泉水小心甩頭髮/腎石
蒸餾水就好d
不過都係會有塑膠微粒
礦泉水來自高山或地下泉水,因水流經過岩石,故含有較多礦物質,例如︰鈣、鎂、鐵、錳、硒、鋅、銅等人體必要微量元素。大眾於運動時可選擇天然礦泉水,補充因流汗而流失的電解質、礦物質和微量元素,卻不建議當清水一般飲用,否則會吸收過量礦物,建議一日最多只可飲用一支約500毫升。

而家就係冇飲水喉水 每日飲差唔多2公升礦泉水
所以驚驚地
係咪咩問題都冇
而家飲開volvic
hktv mall買 價錢尚可接受
甩頭髮唔算好驚 係驚腎石
但我見蒸餾水唔多選擇
是撚但啦 多2,30年都死架啦 幾啖水咁著緊做咩
口水腺都有機會生石
volvic evian都有飲開
volvic沖咖啡,evian就咁飲,覺得evian好飲啲
飲過voss好彩無覺得特別好飲
我都hktvmall買,100%唔飲水喉水嘅話,一人一日要飲一兩樽
呢個真
買1.5l裝都夠一日飲
吊住條命慘過死
礦泉水唔好/蒸餾水唔好
兩種講法都見過

問題坐office,根本局住都要飲,可以點搞
塑膠微粒避無可避
係買1.5L呀,大約一日一樽
我就係想問依樣
當必須品冇得慳啦
你調轉左
citysuper有一桶幾L賣,hktvmall無
想慳返啲樽
即係飲邊款好
-蒸餾水

蒸餾水是經過多重過濾和蒸餾,蒸氣部分冷凝分離而得的水,沒有任何物質和營養素,因為一般水含有的礦物質在蒸餾的過程都流失了,所以是最純的水。亦有營養師指出,蒸餾水沒有任何營養素,長期喝這樣的水其實也不好,因為沒有身體需要的礦物質。

-礦泉水

礦泉水通常是來自高山或地下泉水,因為水流經過岩石,所以含有較多礦物質如:鈣、鎂、鐵、錳,極易被人體所吸收,起到很好的補鈣作用,這些都是人體必要微量元素,一般人會覺得比較「清甜」是由於含有較多礦物質。雖然要一定的營養,可是腎病患者或腎功能不佳的人不宜飲用,因為他們的腎功能未能有效排出礦物質。另外嬰兒因腎臟發育未完成,所以亦不應該用礦泉水冲奶他們飲用。

overall 礦泉水好過蒸餾水

到底喝什麼水最好?

專家坦言飲用煮沸了的白開水便足夠,其PH平均8,屬鹼性。而且香港普遍水質不錯,安裝一個簡單濾水器就可以。白開水不含熱量,而且含有鈣質,不會刺激腸胃,不用消化就能為人體直接吸收利用。一般建議喝30℃以下的溫水最好,這樣不會過多刺激腸胃道的蠕動,不易造成血管收縮。

從營養學觀點出發,白開水對身體最有益。純淨的白開水最能解渴,它進入人體後馬上就可以進行新陳代謝,能夠起到調節體溫、輸送養分及清潔身體內部的作用。煮沸後自然冷卻的涼開水最容易透過細胞膜促進人體的新陳代謝,增加血液中血紅蛋白含量,增進機體免疫功能,提高人體抗病能力。經常喝涼白開的人,也不容易產生疲勞感。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞