好簡單啫只要深圳解決到每逢落大雨就水浸既問題,我咪承認佢先進囉

149 回覆
129 Like 30 Dislike
#4有片
香港就梗係唔會出出下街落到水浸,除非遇著#1咁水浸都無可奈何

D 00後連登仔完全對深圳水浸冇概念
嗰邊一落大少少雨就水浸由以前到而家都有
太遠我唔睇啦

深圳晚上暴雨致部分地區水浸 龍崗部分地鐵站雨水倒灌
infocast
2023年9月8日
<匯港通訊> 深圳晚上下暴雨,全市已進入暴雨緊急防禦狀態,其中羅湖、福田、龍華和龍崗等地的暴雨預警信號先後升級為紅色,部分地段出現水浸。

龍崗區三防辦表示,當地昨日下午5時至晚上9時,平均雨量為93.8毫米,當中龍崗街道五聯站雨勢最大,累計雨量為238.8毫米。由於短時間內強降雨,龍崗區部分地鐵站點出現雨水倒灌。深圳地鐵16號線黃閣坑站、愉園站暫停服務,整線運行正常。目前龍崗已啟動全區防汛一級響應機制,調動各類資源全力開展搶險救援,151處室內應急避難場所全面開放。

另外,由於連續降雨,深圳水庫水位接近汛限水位,當局決定在凌晨12時15分開始排洪,流量為每秒70至80立方米。

香港特區政府已獲深圳有關排洪的通知,表示一些新界地區可能出現水浸情況,有關部門已作出安排,通知區內居民採取適當行動。

一落落四粒鐘先開始浸
四粒鐘唔好話用腳行
我游都游到番酒店啦師父 唔好玩
你老母俾狗屌
啱呀係商場入面嘆緊海底撈實知出面落緊大雨

咁又係既你咁鐘意游水咪游返酒店
就當你唔知啦 五個鐘都唔知了 仆街了
你都留係商場 唔出去啦
係咪痴線架
樓豬駁唔到人就發脾氣詛人死, 好撚小學雞
人哋鍾意拎啲好似香港大地震, 外星人消滅人類嘅事嚟討論咪由佢
點詛人死法?
好嬲好嬲趕住反駁,字都打唔好反咩駁呀
你話大陸斬人都算
水浸真係…邊有人會擔心
啱呀而家我先知原來大陸既商場係高級D,可以開通宵
打錯一個半個字就咁大反應, 你仲唔係小學雞?
你又睇下香港商場定大陸商場會趕人走多啲
仲要講緊水浸都推人去落水
認真 依個主題太on9
諗過第個
樓主講梗深圳解決唔到落場大雨就水浸,咁就叫做落後
你講埋啲冇落雨先去,都幾九唔搭八
自己唔檢查清楚就急住反駁,唔笑你笑邊個?

乜而家D 北上撚咁低質既咩,學足哂上面D人質素咁
不過…雖然你鳩係鳩啲
但我都答埋你

內地和香港恢復全面通關,港人又可再北上遊玩;深圳商場愈開愈多,吃喝玩樂一應俱全,已成為港人北上消費的最愛之一。在龍崗及龍華兩區,疫情以來就有三大極具新意的商場落成,有挑戰面積最大的,也有挑戰24小時無休的,它們全都毗鄰地鐵沿線,交通方便又時尚好玩,最適合三五知己假日一同出遊。

人地真係有24
佢想表達落後又點
去玩需要考慮落唔落後咩
上次水浸完有冇update 標準?
樓主唔係講梗深圳水浸咩?
乜香港大地震同外星人同深圳出現水浸嘅機會差不多
D人敏感到好似屌中佢個G點咁急住反駁
香港人又真係唔會擔心大陸水浸嘅
台灣廁所廢先大鑊
打錯字有幾咁出奇, 學埋肥絲大隻咁
諗過第樣啦 好無?
深圳搞唔掂水浸就叫落後,咁深圳落後又真係冇點嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞