msedgewebview2.exe

23 回覆
0 Like 9 Dislike
話說早幾個月開始 呢個app會一直喺background run。
就算用task manager kill咗佢,下次開機又會出現。

msedgewebview2.exe 見個名應該係同 edge 相關
但我browser係用chrome,edge又刪唔到。

試過services.msc停用曬所有edge嘅嘢,無效

目前唯一解決方法:create個file 改名做msedgewebview2.exe replace 原本嗰個。
但呢個方法治標不治本,佢一有新版本呢個狀況就周而復始,可能可以避到幾星期。

屌你老母M$真係勁撚流氓
有冇ching有解決方法
留名
學野
點睇都似毒嚟啦
呢個system webview嚟, Native app都會經佢做web view runtime

絕對唔係流氓
諗唔到點反駁

但幾肯定自己部腦冇中毒
長用bitdefender
有網絡安全意識

你要咬定我都無話可說
想學嘢
佢對於edge以外有咩存在必要,皆因task manager kill咗佢都唔覺有咩異常

佢會食咗幾百mb ram,就唔係話食唔起
純粹想學下嘢
你可以kill咗佢, 但係你一開用佢webview嘅app就會自動開返
所以你都係由得佢啦
簡單啲嚟講 而家好多desktop 程式都係用javascript 嘅framework寫
例如discord, whatsapp同slack 都係用 electron
你當係show個網頁出嚟咁,所以要有個engine幫佢render
呢啲App build 出嚟嗰陣多數會連埋上面講嗰個render engine
但其實裝咁多隻App 每隻App又自己有一個唔同version嘅engine
嘥多咗位之餘成件事好冇效率
所以就搞咗個方案出嚟就係windows 幫你整定個「webview2」喺系統
等啲App 可以直接call 系統嗰個
明曬,學到嘢
原來自己友嚟,sorly囉
唔用WINDOWS就唔會有
用Linux
個世界幾時會變返啲programmer 識用C直接call Windows SDK,唔使迫人裝咁撚多唔同版本嘅.net framework, 同而家更離譜嘅webview

無晒呢啲嘢,Windows 1G Ram都可以好順,用我哋硬件嘅錢方便咗啲programmer
留名等睇
夠料做野
認咗衰仔啦
各位大俠還請高抬貴手
唔識可以Google
Electron and its consequences have been a disaster for the human race.
vs code, electron個啲全部都要用webview

舊時係用webkit個套webview

ms接咗手搞edge之後
就已經想用edge版個engine去optimize
直到最近先決心整edgewebview
webview2 原因係舊edge叫webview
而家新edge核心套code同chrome一樣
But your body full of electrons.
sudo pacman -Runs electron
yum -y remove electron*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞