【四月原創新番】【水島努x横手美智子】末班列車前往何方?

198 回覆
15 Like 0 Dislike
其實佢地中間已經瀨左野 講點解已經無用
諗住有好野開心share姐
最尾都冇迫佢地一定要加入
lm
第一站就差啲團滅
最尾阿晶個屎忽係咩事
https://youtu.be/DjuSdZBfVhc?si=yA5t02k50SgLbG4J
有冇人日文掂寫得返d歌詞
首歌好fun但歌詞好似好地獄
屍體? zombie? 3倍料金?
木野日菜把聲真係好正
遊戲三人娘肯出第二季未
我覺得佢睇係因為個世界觀似有借鑒武肺爆發全世界lockdown
所以同佢隻ds世界觀異曲同工
都係講人與人之間連結出左問題要重新定義

方型格代表有人可以溝通到既車站
明明我都覺得第3集幾有意思幾正
呢D係咪速食文化既禍害
太大路啦其實第三集反而.....
類似劇情睇過好多次
個起承轉合算係大路
但中途你知D菇人係純粹想害人定有其他目的咩
咁好人咁送哂D物資比人又係咩原因?
如果話大路就係差嘅話咁好多劇嘅劇情都係差
呈現方式先最重要
佢就係冇交代得好清楚呢度麻麻地
係人都知菇人想令女主佢地都變菇人加入佢地

最後菇人嘅態度轉變根本就太突然
咁都屈係"速食文化既禍" 真係呢
速食文化之一就係咩都要解釋得清清楚楚餵到埋口
唔洗經過自己思考

女主體驗過做菇人最後都決定唔做
咁D菇人放佢地走都正路
女主聽完佢講自願做菇人都冇夾硬抆走粒菇
叫做大家都尊重返自己既生存方式
咁個轉變可能可以表達得好D都唔定
噉都有捆綁
稻荷山公園隔離真係有機場同自衛隊基地
依套野唔知取材取左幾耐咁比心機應該有R到啲本地宣傳funding掛
睇完第4集 張地圖方形係代表可以溝通咁
係囉用菇同苦瓜借代陰暗同陽光既symbolism同個結尾都覺得有啲諗頭喎,唔係話好勁既,但起碼合理通順

真係老土劇情就抆走班人粒菇洗白啦
btw點解上集前面條軌斷撚左都仲可以敲軌通訊
其實一開始比地圖佢地果個人好重要
知道晒每個站係咩
帶佢上車就唔駛攪咁多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞