正視聽|北上消費絕對唔係餐廳倒閉原因

340 回覆
2661 Like 58 Dislike
第一,點解北上唔係主因?
北上消費一直存在
到今日港人出境人次依然未創疫前新高
而且大家如果呢個假期有出過街
其實都見好多住宅區商場/主題公園逼爆
唔好再講旺角啦 而家個個商場都一模一樣
正常人根本唔會特登出咁遠

第二,咁主因係咩?2個原因:
匯率:
1. 日元近4年跌左37%
2. 人仔近3年跌左12%
3. 美元指數近4年升左15%
即係話香港人離港消費即刻打個85折
去日本仲打個6折
其實香港出境人次未新高已經好比面
匯率高同時會令旅客少左

日中企業全面進場:
港紙值錢左之後
呢兩年大量日中企業進軍香港
佢地不但無話生意差
人工 鋪租成本咪一樣高
照樣不斷開分店
一路以嚟呻嘅9成都係港企
港企實力唔夠就會gg 汰弱留強

後話:
旅遊業/餐飲其實佔gdp 好細,就算差對香港影響都不大,因為呢種行業唔scale,經濟重點始終都係3大產業

另外,小心PR帶風向
諗下PR點解要帶風向落香港人/業主/人工身上?
如果spin哂落香港人身上/大家互屌邊個最開心?
係多左依啲po
幾有組織計劃
我無回鄉證
但支持多啲人去中國消費
壽司郎母公司Food & Life Compamies早前公布截至去年12月底止的現政年度首財季業績,其中香港業務錄得除稅、息、折舊及攤銷前溢利(EBITDA)為13.4億日圓(約7,000萬元),按年跌1.2%,若撇除匯率影響後跌幅為5.7%。季內香港區業務入為70.95億元(約3.69億元),按年升37.7%。若撇除匯率影響,收入升幅為29.8%。

成間公司按年跌但香港區仲可以升4成
見到好多無咩point都係好多reply
極有pr組織性味道
好合理,其實自由市場大家都係睇錢,邊度平就去邊度消費
PR及低質港企偷偷留下負評
無移民潮,北上消費係玄門正宗,王道天命,咁係咩問題導致鋪頭摺埋,一定係人工高同態度唔好啦,問題就係香港人。
push
最撚神奇係嗰班話香港人工貴嘅人
同埋北上就代表要減人工
咁講全世界冇人跨境消費
全世界收同一份人工
聲明番先,我唔係講所有港餐廳都唔掂
仲有好多正嘢我成日去食
只係話緊某部分質素低啲嘅
100%會比中日企業帶嚟嘅競爭淘汰
解決方法:同邪惡嘅美帝貨幣脫勾

一嚟港元貶值,吸引旅客來港消費

二來提高港人外遊嘅門檻,刺激本地消費
外遊未新高,原因係唔夠機師?
好明顯有股力量帶風,搞到原本無咁大興趣都跟風上去
北上消費一直存在?
covid果幾年都有咩
其他points都同意,除咗低質港企

我又唔覺得係關低唔低質事
你攞sushiro做例子,佢因為係大集團先有能力壓到成本低一低
好多中小港企無咁大規模係做唔到呢啲
至少19年前不嬲都有
成個連登都係 改變緊人個認知
高消費力 會洗錢果班根本唔係北上
以而家情況,一脫勾港元會被拋售,社會恐慌
Exactly 唔make sense
但又一堆人跟住講
咁你講嘅呢個係規模經濟問題
無論邊個國家嘅企業入嚟都會打殘你啲中小企
另一個經濟發展會遇到既問題
有啲國家做法係特別嘅稅 但我就唔buy嘅
公平競爭永遠對消費者最好
關口多咗,人數少咗,但過關又咁耐
其實係分流做得差,或者關口少咗人做?
多咗E道唔係應該更快處理咩?
點解中國香港嘅貨幣要邪惡嘅美帝揸主意?

中國人係時候要終結美元霸權

建議沿用中國嘅法律邊個沽超過5千蚊要申請

全面堵塞法律漏洞全力拼經濟完善香港金融制度落實愛國者貨幣
香港金融業表示反對
始終錢嚟講 finance >>>>>>travel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞