有無人覺得期權比其他工具更加吸引

13 回覆
1 Like 4 Dislike
期權好似打機咁
唔同情況出唔同技
講到尾咪又係time the market
招要學晒但用嚟用去都係嗰幾招
可摸耳過兩招
做short好似唔係
無論幾時都有risk adverse premium
賺錢嘅話都係嘅

如果炒到低過回報率5%,定期仲吸引
我其實都好想學期權,但係好似學極都唔識。坊間啲理論都係無無謂謂唔到肉。

你哋喺邊度學期權? 自修。
short put輸最甘,一回調入晒價再roll又唔知跌完未,short 埋call都幫唔到幾多,鎖margin又開唔到幾多張

最risk adverse只能covered call
所以都係long side 睇 標的 price action 出入比較易控制風險D , Short side 一次睇錯好大獲, 又難做止蝕動作
第一步上YouTube睇晒啲基本概念先

第二 去ib option strategy library 睇吓有咩策略
Long side 睇price action 隨時蝕IV 啦
你short side 都可以做iron condor
唔敢再掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞