[蘇格蘭毒撚]休息一天

36 回覆
21 Like 1 Dislike
醫護無外間傳得咁差
缺人,比較容易搵,舊同學(chem)都輕鬆轉行30hr contract,ot會double定唔知點另計,老底好似30k+
至於香港人,邊度都多,格拉愛丁堡近3年多百倍以上,除左訓覺我未試過有一日可以60分鐘無聽到廣東話,而且我見個d都係特別西嘅香港人
做過一輪資料
蘇格蘭稅 council tax energy cost應該都比England高
但樓價同物價油價 都應該生活成本比英格蘭平?
考慮到治安較好 同埋蘇格蘭人都較熱情
去Glasgow 係咪一個好嘅選擇
天氣會唔會真係好惡頂
呢個就係點解唔想揀香港人多嘅原因
同埋自細英國讀書 都熟當地文化多啲
蘇格蘭人特別熱情。。。
同10年前我剛過來比差好遠了
不過同英格蘭人比真係friendly少少
愛丁堡一堆外國遊客一堆留學生
如果想靜d就glasgow,不會愛丁堡會靚啲
同埋難聽講多句,雖然我見d香港人西
但其實自己都係香港住1x年,自己都係香港人
係人地,可能係你眼中我可能就係一個西香港人
而且英國好多香港人,無可能避開的
所以睇開d啦
如果過Glasgow 記得搵蘇格蘭毒撚食飯
如果揀都會係Glasgow了
Living cost冇咁貴
啲天氣係咪好惡頂呀?
一年有一半日子都係落雨,不過係毛毛雨,遮都懶得膽個種
香港個種大雨可能一年得兩三日
日照可能一開始難適應d,winter真係3點4點天黑,不過補好vitamin D 其實都ok
可以考慮下啲glasgow同edinburgh中間既細town仔,livingston就唔好諗,好多香港人。
除左落雨會唔會長期都好大風
都係 反正渣車
之前去過stifling都唔錯
以前係東岸打工,好大風,真係覺得被吹起
不過glasgow edin 感覺大風極有限
蘇格蘭有冇WhatsApp/ tg group?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞