四肢發達 咁未必頭腦簡單

17 回覆
2 Like 3 Dislike
械咁的, 過年前電視瓜左, 症狀好特別, 不論開閂使用時間長短只要重啟三次就冇左81, 追返台之後又嚟過都係一樣

1. 咁先考慮同軸電纜訊號是否不足, 果晚過年飲大兩杯, 夜郎就自大, 赤膊加孖煙通人字拖 落後樓梯睇個分層放大器定分線器, 結果冇發現, 根本冇人入伙裝修過, 冇乜理由改動過郁過d訊號, 只發現5層就有一個咁物體

2. 睇入屋肚臍蘇位, 先換左個靚鍍金RF頭都係唔得

3. 其實有第部電視, 只要接第部機咪知究竟電視壞定訊號問題, 但冇做因為左插右插好麻煩

咁太約由過年持續左兩個星期係咁走台, 發現原來好得意, 追返台第一次開冇事, 第二次d字會爛亂碼81變左兩隻眼 @@翠台, 第三次開就冇埋, 咁開始懷疑用戶狀態記錄問題, 姐係up乜鳩?

簡單d, 追台頻段, 用戶設定顏色光暗, 大細聲量, 閂左機再開返之後點解又係你熄機之前睇果個台, 同之前聲量呢?

咁好明顯佢有舊野儲存左你既用戶個人喜好記錄, 頻段, 顏色, 聲量, 台.........

咁同個壞機症狀有乜關係?
點解佢會第二次就兩隻眼@@, 第三次就台都冇埋, 好明顯當你每次用remote轉台佢就儲存一次你個用戶狀態, 或者最後你閂機先儲存一次亦有可能, 咁用左十年個flash都有可能flash死左某d果粒?如果flash死左佢咪讀寫有問題, 每次寫多左個0/1, 或者讀少左個0/1, 咪變亂碼@@, 但都有懷疑個其他問題, 會唔會高頻頭, 晶振, 電壓不穩, 全部冇可能, 因為如果呢d壞部機點解又功能正常, 重邊有野睇.......

解釋: 0/1 up乜鳩?

電腦世界只有0/1, 好似電視個mon, 放大镜放大左就係好多好細粒RGB管, 每粒有個地址係一大抽0/1組成, 想邊粒着邊粒幾光幾暗又係一大抽0/1訊號比去個地址, 咁個mon係大量RGB管組成既, 加埋大量既RGB三原色光暗強弱組合訊號就出到影像.....姐係最後都係用大量既01

就算平時禁個遙控, 試下用手機鏡頭影下個IR頭, 要cheap手機先影到, 姐係遙控頂黑色果度, 影到只係識閃, 閃嚟閃去 着=1, 唔着=0, 跟住電視Rx果個IR頭接收

接收左cpu就計clock signal, baud rate, 唔記得喇類似係咁, 總之大約個意思係你Tx射IR紅外線入去電視, 但佢唔知邊個0/1係開始, , 咁佢先同你遙控頻率同步先計 clock signal, 姐係好似你講嘢快, 我吸收慢唔同步都唔明你up乜春, 係咪先?

跟住拎到個sign bit 開始bit.......中間果抽先係用戶轉台指令......尾個bit話比電視聽射完, 唔記得喇, 飲酒多個人蠢

所以, 其實只係比錢買0同1睇, 唔想買了
最慘係睇0同1打灰雞

一陣再打, 禾要買啤梨食
點睇收費台
睇唔明呢, 所以整返咁耐話左出又唔出, 咁多字好煩

但最近手機懷左所以想出po
以前analog就得, 宜家digital hack唔到
我意思係個頻率digital化左, 佢可以做到要密碼先入到去, analog唔需要

一係買個盒, 但都係要account,pw, 未用過唔識, 之前都有個hkbn送mytv super, 氹L左

姐係好似walkie-talkie 咁, 以前差佬台用analog, 記者只要追到頻段就聽到, 宜家digital入都入唔到去, 部walkie可以打pw先入到去個台
呢d科技都好舊, 以前揸id card digital左見佢襟部walkie唔出聲就查到, 宜家直頭手機影你張身份證搞掂走得
俾一晚時間梨, 破解唔兜, 唔準瞓
太先進禾唔識
打灰雞先械禾磚牆
點解成日有條友仔比腐皮?
咬住唔放, 禾要同你隻dup
今晚夢入面同小思玩
聽朝早場
暗號芝麻開門
又放渣
J leave, 谷埋一次過
清明前唔準玩小思
2cm紮唔到
上回題要, 發現左81變左@@台係同flash有奸係, 今晚得閒打多少少, 一早約左拳王飲左, 但未夠 1000ml重有時間

咁呢既然同flash有關, 點知塊板邊度係flash?

果期得鳩閒冇屎屙, 成塊板所有chip雷射絲印型號查過, 根本同一塊電腦mother board類似, 再google一下運作原理

green = 高頻頭
red = Ram / Rom
orange = 供電排電所有電由姨度入

首先知道佢原理先, 唔記得幾多, 總之想orange排線有電出要power board果邊stanby voltage 比個着機 signal 短接一下short一下佢, 咁果排線就有電出, 唔記得幾多, 果排野好似係出 3.3 5V 12V 24V......

有電嚟就用錶度排線, 全部正常都有
但都重有個問題, 每粒晶片都有個bm1084 /lm1117再降壓去供電比晶片唔係排線直入, 咁要再度red區果d降壓正唔正常, 又係正常, 吊

咁真係Ram/Rom問題?
要google了解一下濕鳩電視原理先, 原來類似電腦咁, 你安裝左個程式入harddisk = Rom, 你用電腦開程式時佢會由hdd掉入條Ram度運行, 因為ram速度快過hdd, 掉出去比ram做, 又唔會搞死hdd bad sector

咁跟住姐係要搵which is ram/rom ?

結果發現Rom只有佢一個

唔打喇, 1000ml已爆錶

欲知後事如何, 請看下回分解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞