如何分別schwab 國際版戶口?

26 回覆
1 Like 0 Dislike
我已經有Schwab HK 戶口, 最近嘗試開International 版本戶口, 一開始填UK, 但填名,護照 後好快就分辨出我係schwab 用戶, 但最後都可以開到戶口. 而家我Login 時會同時見到兩個戶口, 問題是我點樣知道我開既是否國際版?
英國地址會唔比買ETF
我俾咗香港地址
係咪只可以買愛爾蘭版嗰啲etf ?

類似VWRA嗰啲
咁咪香港CS囉

佢認地址only

你要外國地址都可以開國際版
香港護照同地址一樣可以開到國際版

樓主點解唔問客戶服務?
跟稅務居民定wo

有可能就2019年大把人做咗
前兩年我做左啦
佢只係注冊一開始揀香港會帶你去香港site,是但揀其他國家入去填form填番香港就開到 international
我用香港地址照開到國際版連提款卡加支票簿
不過3年前開
垃圾香港版IB同在岸冇分別
唔識就潛啦
我用香港地址開左國際版
依家仲有冇人開到國際版 + debit card ?
香港地址應該開唔到Debit card
可以, 我發覺d EMAIL 有D唔同, 新acct 通訊既Logo只有英文, 香港版會有嘉信理財logo, 我會試下買 D 香港戶口唔俾買既subordinated bond 或者Prefer share
國際版係咪要比稅?
唔使, 只係唔想戶口被金管局管制帶來的風險
好似Firsttrade就可以
[url]網址[/url]
[url]網址[/url]
入去對帳單與稅表搵份statement睇
第一頁會寫Schwab One® International Account of XXX(你個名)
我呢個戶口係TD比佢收購果時自動轉過去
兩 個account 第一頁 既 statement都係寫Schwab One® International Account of XXX(我個名)!
但statement 既 layout 有D唔同, 香港果個係黑白既, 我新開International個statement logo 係彩色的!
咁份statement入面細字寫schwab間公司咩係咪兩個account一樣
香港版好似有(Hong Kong)
我都好想知,但send訊息比客服又成日冇人覆
Dear XXX

Thank you for your message. I would be happy to assist you.

Your Schwab One International account is serviced with the US international branch, not the Hong Kong branch. 

可以係message center問佢
咁你個Client Manager 係locate 係香港定邊度?
我本來個Account Manager 已經Log in 唔到我戶口
https://client.schwab.com/clientapps/accounts/summary/
登入後->右上:訊息中心->Go to Message Center->Upload Document->淨係打字問,唔upload file,不過見到好似有Chat with us,但我冇用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞