想抹下枝summarit 50mm

13 回覆
0 Like 1 Dislike
最近係日本入左枝summarit 50mm 表面都見有少少印

有啲想抹下 有冇師兄有好地方介紹
同埋想買埋filter 唔知40mm filter用唔用到
Leica 都要用 filter ....

Summarit 50 1.5 的話如果只係小小haze 唔好搞佢啦,啲coating 已經70 / 80 年-抹好易甩/花。
有時可能真係唔小心hi一hi塊玻璃就有個印
你淨係想抹底面玻璃? 輕手啲自己抹下都okay嘅。

我意思係小事就無謂拆鏡抹,

coating 本質只係一層好薄嘅金屬,啲潤滑油揮發焗住喺度腐蝕加埋咁多年氧化,啲haze就係coating已經氧化,

抹走啲haze = 抹走啲已經甩甩離嘅氧化coating ,尤其光圈前後個兩片掂下都花。
係啊 底面果塊咋 不過順便想知睇下香港有冇啲信得過既師父 假如有朝一日要搵都有個名係手咁解😂
噢,你可以試吓約筲箕灣余師傅,check 鏡順便抹下底面佢老人家多數唔收錢,
唔該曬師兄
人地將近80歲仲自力更新養自己
你條仆街抹下底面都唔擺低茶錢
Leica user 真係賤種嚟
我用bw mrc 40.5 岩岩好唔掂玻璃 但塊filter 要去淘寶搵
瑩記都有啦
佢好意思荼唔請人飲就出門口

我就做唔到
呢支之前都想入,師兄 share 幾張相黎欣賞下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞