李根興:「未來大把內地人嚟香港消費!」(24年1月)

25 回覆
18 Like 4 Dislike
料推「一簽多行」 尖東易吸遊客

李根興又指,不單止租金每月140萬元這麼簡單,5萬呎如此大的地方預計裝修費至少要投放逾8,000萬元。單是開業金額就8,000多萬元,亦代表新租客一定要看好尖東這個地段才會這樣做。他提醒,建築呎價看似便宜, 「但緊記,地庫係唔值錢,多數地庫租出都係好平價錢,一般而言是地舖約五分一價錢, 加上舖位蓉蓉爛爛,要重新裝修投放大量資金, 新租客唔係睇好前景佢哋唔會咁做」。

他指,現時討論日後有機會推行自由行「一簽多行」,預料將有更多遊客前來香港,而尖東地方大易吸引消費,「未來香港大把內地人嚟,所以呢個係一個極度好嘅一個新聞」。

https://www.stheadline.com/realtime-property/3310868/%E5%A4%A7%E5%AF%8C%E8%B1%AA%E8%88%8A%E5%9D%80140%E8%90%AC%E9%AB%98%E5%83%B9%E7%A7%9F%E5%87%BA-%E6%9D%8E%E6%A0%B9%E8%88%88%E8%B2%B4%E9%81%8E%E8%87%AA%E7%94%B1%E8%A1%8C%E9%AB%98%E5%B3%B0-%E4%BB%A3%E8%A1%A8%E7%9D%87%E5%A5%BD%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%89%8D%E6%99%AF
賣花讚花香
唔係點推高個價
快d加價加租
唔好唔加 唔加正契弟
所有吹奏後市嘅係仆街水人落疊
準備破產拉
而家 係咪時候大手買鋪頭
呢條狗賊黎
夠膽叫人有錢就周街請遊客食飯飲野
大陽春2.0

「四個中国遊客進店,叫了一份西多士,一杯奶茶,拍完照,分成四份,吃完就幸幸然離開了」

靠中国窮人?李根興死得啦,成個老千咁款
藍絲手足叫人衝自己鬆
呢單野都有浸雞棚味
13億個個100蚊窮遊咪話唔發
牙興你唔吹奏鋪市你個基金點撚算呀
lm
未(來),快來了
一向都係租金100萬
業主每月至少莒去消費60萬
人就有 唔消費姐
有無人成日分唔到佢同Brian Cha
屋企人/我每次M記都見有至少兩人乜都唔幫襯,齋坐齋飲水

天氣再熱應該更多
賣咗盤生意佢囉,佢做慣啦
雖然做到執咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞