終於知道香港點解失去吸引力

315 回覆
2710 Like 47 Dislike
點都唔會二三線

最少都一線

同到深圳廣州睇齊
剋咩薄
你斯德哥爾摩症發作?
所謂經濟好果陣樓升租升物價升大商家賺到盡有冇關心過一般市民?
差佬治港,國安就夠
你睇下立咗23條幾撚威威
咪岩囉 咁撚多大陸人落來做咩
以前真係中西合璧
而家有個西字已經違反國安法
當有啲嘢係獨有的,貴一貴都會嚟
但而家條差佬搞走晒,幾平都唔嚟
以前就係夠西化囉

而家全球化網絡年代 親身去歐洲都係一日飛機 一個地方冇建立到自己獨有文化 氣氛就已經比下去 去旅行都唔會揀啲平平無奇既地方啦
追龍~追龍~其實我早知道係無用
如果我哋單方面繼續升職加薪咪好
但一減薪裁員,跌幾多都唔會關我哋事

對比起冧市+失業,我情願升職加薪追唔上樓價,至少有份節節上升嘅購買力可以今朝有酒今朝醉長遠又可以計劃離開香港
唔只遊客,外商,投資都覺得分別不大,面對同一風險要投資就直接同中國啲城市傾,可以有唔同優惠,Tesla設廠都有好多稅務優惠同開發特權
由收地,環境保護全部唔洗理,交通,水電之類當地政府為吸外資,都幫咗好多,當然收啲錢都係正常嘅
點解唔敢
香港就算政府乜撚都唔做都唔會有事,因為香港成功就係市場經濟、 唔撚干預,已經唔講做啱事咁高章,其實唔做錯就無得死,不過無啦。當初倪匡講嘅,英國搵個島,幾年後就係另外一個香港,就係相信當時嘅香港人能力就係咁撚勁。
講起海鮮舫根本政府攞幾億出黎買左佢就得

霓虹燈,珍寶海鮮舫,許留山日本遊客最鍾意香港既野冇晒
就算幾有特式都無用
深圳抄一抄價錢你都唔夠黎
仲未拉鳩美斯
應該係調返轉,大陸人落嚟望下你搞緊咩,再返上去賣,點都唔夠佢地玩
港男都可以食洋腸
仲崇洋?
國安法23條想中邊樣?
因為果度本身係住宅
如果政府咁搞一搞
就會變成擾民
可以全力拼經濟
升又冇錢跌又冇錢
雨傘 六四晚會都好多大陸人特登落嚟睇
大陸人係好珍惜香港呢啲特別嘅嘢
係李家超 鄧炳強特登鏟走香港最值錢嘅嘢
本身香港又真係可以唔太講政治 可以分開
而家主要問題係李家超班仆街主動政治化 少少事都要扯到去國家安全
掘自己祖宗山墳令自己無晒賣點 要有幾岸鳩先做得出
以前嘅香港有好多嘢係大陸冇可能抄到
法輪功攤位
禁書
蘋果日報
六四維園
遊行
可以公開鬧林鄭係雞係公廁
可以笑葉劉個掃把頭
可以屌馮驊老母

調返轉親中派都可以笑游蕙禎扑嘢
笑楊岳橋話坐監令人生更精彩
屌李永達兩公婆一齊搶議席

呢啲特色而家冇哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞