日本女星 山本彩 去台灣開演唱會,要求台灣粉絲買優先票前需加入中國粉絲俱樂部並同意和符合國家規範「禁止破壞國家統一」

20 回覆
23 Like 4 Dislike

山本彩演唱會購票規定涉統戰 遭網友抗議

曾為日本女團NMB48一員的日本
歌手山本彩,本月15日宣布她將舉行亞洲巡迴演唱會「Sayaka Yamamoto Asia Tour 2024 – 彩 –」,預計將於中國兩城市及台灣台北開唱。然而,25日宣布台灣演唱會的購票方式之際,購票規定中「統戰」的內容引發了爭議。

山本彩的官方SNS於本月23日宣布即將開設中國Fan Club,接著於25日宣布「Sayaka Yamamoto Asia Tour 2024 – 彩 -」台北公演的門票將於4月1日晚間「面向中國FC會員們進行優先發售」。優先購票的相關規定公開後,粉絲們發現要優先購買台灣公演的票券必須加入中國Fan Club並遵守與演出無關的事項,引發了台灣及日本粉絲的質疑。

日本女團「NMB48」30歲前成員山本彩宣布6月來台舉辦演唱會,沒想到購票卻引發爭議。台灣粉絲想搶票必須先加入中國官方粉絲俱樂部「SYC-China」外,會員註冊內容也分為簡體與繁體2版本,繁體版會員規範的第11條明細記載禁止危害國家安全、洩漏國家機密、顛覆國家政權、破壞國家統一行為,讓粉絲相當不滿。

山本彩官方社群媒體今日下午發出公告,表示對於台灣粉絲想優先買票需要先到中國粉絲俱樂部報名造成的爭議致歉,並稱團隊目前正討論該如何處理,希望粉絲們耐心等待官方公告。

https://twitter.com/SY_official_/status/1772606762975178799

台灣同胞終於可以感受到由治及興嘅好處

香港冇份演出但有份落水
乜佢仲未結婚咩
我認為今次件事充分展示出我國強大嘅軟實力
應該以後都要咁做
唔咁做就唔俾佢地黎中國(含香港&澳門) 舉辦演唱會

要賺我地中國人嘅錢,就必須為我國實現大中華統一出一分力

不論藝人歌手團體,日韓歐美,球會國際活動所有組織都應仿效
依家騎虎難下啦
如果取消呢堆野,再重新搞個台灣fans club
咁就辱華
唔取消,就連日本人都會插佢
多數呢d 野都係outsource 出去做既
睇落似中國公司自把自為搞出黎
咁抵佢死姐
少少政治危機都冇
柒到
都有d 係特登既
等睇台灣場因不可抗力因素取消
道歉有冇露出胸部?
今次真係賣籮友都唔掂
無架啦
日本呢啲女星一車車咁出
衰呢啲佢可以收皮諗定轉咩工
去虎穴做雞
閃電轉會
唔取消? AV是唯一出路
好心啦呢D半紅不黑既暗星
直接開賣咪算, 又要人入Fans club
即刻止蝕停咗中國市場專注日本同台灣應該仲有一線生機,始終本土先係最重要嘅市場,遠水救唔到近火
橫掂都奶撚咗,梗係奶盡啲去支那發展啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞